Скок на кредитите в Китай

Дейвид Инглес с коментар на кредитите в китайската икономика

08:45 | 16 февруари 2016
Обновен: 11:45 | 16 февруари 2016
Автор: Ивайло Лаков
Photographer: Antonio Heredia/Bloomberg
Photographer: Antonio Heredia/Bloomberg

Това беше много изненадваща цифра. Видях новината веднага, щом излезе и ми отне известно време да осмисля колко е голяма, даже мислех, че има някаква грешка. Преди да ви покажа графиката, искам да ви покажа колко голяма е разликата спрямо декември, количеството кредити създадени от банките и като цяло в икономиката. Може ли да приближим камерата насам. Това е предварителната цифра - 600 млрд юана, а това тук са очакванията за 1,9 трлн., а всъщност получихме 3,5 трлн.

Освен това видяхме и скок в съвкупното ниво на финансиране, което е втората линия тук. Знам, че трудно се вижда, затова направих някои много опростени графики, за да можете да видите всичко.

Нека започнем с новите заеми. Спомняте си, че през 2009, кредитният бум, чрез който беше превъзмогната кризата и спасен света.

Тази графика започва от 1992 и следи количеството заеми за всеки месец в местна валута, които китайските банки отпускат.

През 1992, то е било близко до 0. В момента сме тук, а това е скокът по време на световната икономическа криза, а сега сме тук. Имайте предвид, че това може и да е сезонен ефект, това е първата седмица на февруари след Китайската лунна нова година. Предполагам, че много от тези заеми са предварително обезпечени от банките, но въпреки това, количествата им наистина са много сериозни.

Много накратко искам да ви покажа и количеството на съвкупното финансиране в икономиката – взимате кредитите и всичко останало. Ето я графиката, тя е в милиарди щатски долари повече от 520 млрд долара ново финансиране за месец януари.