Равносметката след търговските преговори между САЩ и Китай

Според повечето анализатори значителен напредък не бе постигнат

10:26 | 5 май 2018
Контейнери на борда на Thalassa Doxa на пристанището в Хамбург, Германия. 18 април 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Контейнери на борда на Thalassa Doxa на пристанището в Хамбург, Германия. 18 април 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Високопоставените икономически съветници на президента Доналд Тръмп се връщат от Китай с ясно доказателство колко далеч един от друг са САЩ и Китай по търговските въпроси, пише Bloomberg.

Американската делегация, водена от финансовия министър Стивън Мнучин, завърши двата дни преговори с китайските си колеги в петък, като единствено беше постигнато съгласие, че разговорите ще продължат. Не бяха обявени дата или място за по-нататъшни преговори, а заплахата на Тръмп за налагането на мита на китайски внос на стойност 150 млрд. долара остава.

САЩ и Китай са в пълно несъгласие помежду си, като и двете правят дълги списъци с изисквания, които другата страна така или иначе няма да изпълни, коментираха анализатори. Тръмп иска Китай да намали годишния си търговски излишък със САЩ с поне 200 трлн. долара до края на 2020 и да не налага ответни мита. Китай от своя страна настоява САЩ да прекратят разследване за придобиването на американски технологии от страна на китайски компании.

Източник: Bloomberg

Разногласията между най-големите икономики в света означават, че световните пазари ще продължат да срещат все по-голямо напрежение. Непосредственият въпрос е дали САЩ са видели достатъчен прогрес да забавят планираните от Тръмп мита върху китайския внос. Те може да бъдат наложени на 22 май, когато изтича периодът за публични обсъждания.

Белият дом определи разговорите като искрени заяви, че американската делегация в Пекин е наблегнала на това, че по-справедливата търговия ще помогне за повишаването на икономическия растеж, дори на Китай. Тръмп ще се опита да намери решение за следващите си действия, след като се срещне със завърналата се търговска делегация днес.

Според Кевин Уорш, бивш президент на Фед, има опасност спорът между двете държави да се разшири на ниво Г-20 и това вече може да има реален ефект върху световните вериги на предлагане, цените на активите и глобалната икономика.

Освен финансовият министър Стивън Мнучин, в делегацията участваха също и търговският секретар Уилбър Рос, американският търговски представител Робърт Лайтизър, както и двама високопоставени служители на Белия дом – икономическият съветник Лари Къдлоу и търговският съветник Питър Наваро, както и американският посланик в Китай Тери Бранстад.

Подходът на Мнучин се приема като по-отстъпчив от този на Наваро, който е познат като „ястреба“ по отношение на търговската политика с Китай. Бранстад е бивш губернатор на щата Айова, където износът на селскостопанска продукция към Китай е важна част от икономиката.

Китайската информационна агенция Xinhua съобщи вчера, че двете страни са постигнали консенсус по някои въпроси, допълвайки, че остават сериозни различия по други. Тя обяви, че дискусиите ще продължат, без да дава допълнителни детайли. Нито една от двете страни не даде изявление за медиите.

China Daily писа, че президентът Си Дзинпин няма да направи компромис с интересите си въпреки натиска от страна на САЩ.