Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Британски граф: Измама е да се наречеш благородник срещу няколко десетки паунда

Ричард Бриджман, 7-ми граф на Брадфорт, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 03.08.2021 г.

20:00 | 3 август 2021
Автор: Михаил Митев

Купуването на титли често е откровена измама. Още повече шотландската дума леард няма същото значение както английската дума лорд, посочи Ричард Бриджман - 7-ми граф на Брадфорт в Bloomberg TV Bulgaria Интервю във връзка с рекламите в Интернет, които добиха голяма популярност за закупуване на благороднически титли заедно с миниатюрно парче земя. 

„Ако купите парче земя в Шотландия, каквото тези компании предлагат, то този парцел е толкова малък, че няма какво да правите с него, още повече да се наричате лорд. Но хората ги купуват като топъл хляб, мислейки си, че купуват сертификат, който им осигурява истинска титла", допълва Ричард Бриджман.

По думи на госта земята, която се продава, не се намира в Гленкол, а на 10 мили от мястото и няма никакво доказателство, че парите отиват по предназначение за споменатия резерват. Самата компания представлява благотворителна организация, регистрирана в данъчен рай и не е задължена да дава никакви данни за дейността си.

„Бих бил много доволен ако се разбере къде всъщност отиват всички тези средства. Властите сякаш нямат никакъв интерес да направят нещо по въпроса. Подал съм оплаквания към отговорните институции - без никакъв резултат. Може би си мислят, че щом хората се връзват на такива предложения, то тогава заслужават да губят парите си.“

Ричард Бриджман разбира за съществуването на такива практики, когато открива човек, който се казва барон Гари Мартин Бийвър, който нарича себе си лорда на Нюпорт. Титлата на неговия син всъщност е лорд на Нюпорт. След проверка, открива, че този човек си е купил напълно невалидна благородническа титла за лорд на остров Уайт и затова е започнал да се нарича Лорд Нюпорт.

„С купуването на такава титла не ставате лорд. Да, може да с наричате лорд на еди кое си място, но това е злоупотреба. Затова реших да проверя какво се случва и открих, че всъщност има много други такива хора и редица други компании, които предлагат подобни титли. Използва се незнанието на хората, за да им се предлага нещо, което няма нищо общо с реалността и истината. Затова направих свой уеб сайт, преди около дванадесет години в които да предупреждавам за тази измама.“

Доказателство за успешните злоупотреби е фирма, предлагаща шотландски титли, която е продала над 7000 хиляди сертификата за година. А всъщност полученият сертификат не им дава нищо, освен че купуват просто парче хартия. Предложената земя е толкова малка, че притежание не може да бъде официализирано. Личността не притежава официално този парцел, тъй като тя е собственост на компанията, която твърди, че е продала конкретното парче земя. Пред закона собственик си остава именно компанията.

Ричард Бриджман е срещал не веднъж съпротива от собствениците на „благороднически титли“.Благотворителна организация, която предлага благородничество в Шотландия, многократно е нападала ресторантите му през Интернет. Стигна се до там да бъде направена фалшива страница на британската медия Дейли Телеграф, където има материал, който твърди, че ресторантите му са затворени от властите, защото голям брой хора са станали жертва на хранително натравяне и тази страница излизала на първа в Google.

„Не може да станем благородници със сертификат за няколко десетки паунда. Но има легални начини, по които да се сдобием с баронска титла в Шотладния. Те са много скъпи, защото са реални титли. Но не са наследствени, а феодални и струват над 50-60 хиляди паунда.“

Повече вижте във видеото. 

Още интересни истории от Bloomberg TV Bulgaria Интервю - тук