Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

България е добро място за бизнеса на графичните дизайнери

Мира Минкова, дизайнер, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 23.02.2021

20:05 | 23 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Напълно възможно е един млад графичен дизайнер в България да се издържа само от тази дейност, без значение дали той работи в компания или на свободна практика. Това заяви дизайнерът Мира Минкова в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

В момента Минкова работи като фрийлансър, като преди това е била част от екипа на престижно издателство.

„Дойде един момент, в който исках сама да организирам работата си и да избирам проектите си. Исках да имам гъвкаво работно време. Това бяха причините, заради които заедно с моя колежка решихме да направим собствено студио“, споделя дизайнерът.

В него двете дами се занимават с изработването на дизайна и кориците на различни книги, създаването на лога и с уеб дизайн.

„Около 60% от приходите ни идват от работата по книгите, около 20% - от изработването на лога, а останалите 20% от други форми на съдържание, като например обложки на албуми, кратки анимации и материали за социалните мрежи“, казва Минкова.

„Корицата на дадена книга трябва да съдържа повече елементи в сравнение с едно лого например, при което е важно то да бъде изчистено и да няма много детайли“, допълва Минкова.

По думите й сред основните правила в графичния дизайн е да се спазва контрастът в цветовете и в различните шрифтове.

Един от най-любопитните проекти, по които е работила Минкова е анимирана видео книга „Алиса в Страната на чудесата“.

„Книгата може да се гледа дигитално чрез приложение. Освен това благодарение на него децата могат да наблюдават специални 3D модели на героите.“

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката „Bloomberg TV Bulgaria Интервю“ гледайте тук.