Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Имиграционен експерт: Българите са съвестни и изпълнителни служители във Великобритания

Атанас Чиков, експерт по имиграция, основател на iskam.co.uk и bghelp.co.uk, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 08.12.2020

20:03 | 8 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Генерализацията, която циркулираше във Великобритания, по отношение на източноевропейците беше плод на пропагандата около кампанията по напускане на Европейския съюз. Българите сме изключително съвестни и изпълнителни като имигранти, на които им е предоставена работа във Великобритания. Това коментира Атанас Чиков, експерт по имиграция, основател на iskam.co.uk и bghelp.co.uk, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", с водещ Велина Велинова.

Въпреки това Атанас Чиков поясни, че в момента трудно се намират квалифицирани кадри, тъй като нашите сънародници разчитат на придобити дипломи, сертификати и познания от България, повечето от които не се признават в Обединеното кралство.

"Без солиден английски и желание за преквалифициране на база английските стандарти, е почти непосилно за желаещите да продължат да пребивават в Обединеното кралство, особено на фона на безизходицата и неминуемото усложняване на имиграционните критерии след Brexit".

Гостът изрази надежда за постигането на търговско споразумение между Лондон и Брюксел в близките дни.

"Не смятам, че Великобритания ще бъде отрязана от Европа. Тя винаги е била част от Стария континент и ще продължи да бъде. За съжаление обаче човек оценява какво е имал, чак когато го загуби... същото ще се случи и с британците, които бяха гласни поддръжници на Brexit".

По отношение на рисковете, които се крият за българите в Обединеното кралство, експертът по имиграция поясни, че те могат да бъде приравнени до чисто финансови.

"Нужната документация за разшрешение за постоянно пребиваване остава същата, каквато преди. Променя се само процесът по кандидатстване за Национален осигурителен номер (NINo). Потенциални административни "препъни камъни" няма да има, но финансовите рискове пред личните бюджети на хората са огромни".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук.