Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Кризата е шанс за стартъпите, но трябва финансиране

Калоян Кирилов, съосновател на MEC, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 07.07.2020

20:04 | 7 юли 2020
Обновен: 08:26 | 8 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Настоящата криза може да даде възможност за развитие за стартъпите, но е необходимо добро и сигурно финансиране. Това мнение изрази Калоян Кирилов, съосновател на My Education Club (MEC), за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта кризата е свързана до голяма степен със страха на хората.

Кирилов разказа за идеята за създаването на книгата си "СТАРТЪП в BG". Той обясни, че от 5 години се занимава със стартъпи. През последните 4 години, докато е изграждал своите два, е пътувал доста по света и е участвал в различни акселераторски програми, от които е събрал опит, който заедно с теоретичните познания му е помогнал да се реши да издаде книга по темата.

"За да създаде стартъп един човек, най-важното е да се престраши. Предприемаческият дух може да го имаш, но може и да се развива".

Кирилов разкри колко е важно предприемачът да има идея за самия стартъп. Според него е важно е как се проявява тя. Той е привърженик идеята да се зароди естествено, например – ако изпитваш проблем и искаш да го решиш. При този подход, по думите му, шансът да се получат нещата е по-голям.

"Няма правилен и универсален подход при създаването на даден продукт".

Калоян Кирилов е убеден, че няма как да се успее, без да се положи труд. "Късметът също е важен, но не е самодостатъчен", допълва той.

"Някои стартъпи са доста по-зависими от външно финансиране. Други от първия ден почват да генерират приходи".

Гостът даде за пример следния казус: една голяма част от предприемачите, според него, влизат в следния кръг - набират финансиране, правят нещо и като свърши финансирането, стартъпът изчезва. "Това не трябва да е така - нещата да се случват под формата на игра", подчертава той.

"В последните 5-6 г. доста повече се говори за стартъпи и се създават такива".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.