Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Освен с пандемията, светът се сблъска и с друг проблем - инфодемията

Симона Велева и Йордан Божилов, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 17.06.20

20:31 | 17 юни 2020
Обновен: 03:57 | 18 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

В днешно време, особено покрай пандемията, дезинформацията все повече е на дневен ред. Особено при липсата на достатъчно информация, свързана с вируса, видяхме един нов термин, ново явление - “инфодемия” - комбинация между “информация” и “епидемия”.  Това каза Симона Велева, доктор по конституционно право, в интервю за Вася Николова, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria интервю”.  

Според нея опитите за санкция и цензура по никакъв начин не могат да доведат по положителен резултат, напротив - могат само да навредят.  

“Защото колкото и да е опасна дезинформацията, не бива да забравяме, че от другата ѝ страна стои правото на изразяване на мнение и правото на достъп до информация. Така че когато държавата или някой друг реши, че може да казва кое е истина и кое не, има монопол над истината. А всъщност истината се ражда в многообразието от мнения”.  

Тя смята, че дори една информация да е опасна и вредна, това на първо място е отговорност на самия потребител и на второ място - трябва да има меки подходи за проверка на тази информация.  

"Това, което трябва да се направи от страна на държавите-членки на ЕС е първо да се търси начин за затваряне на тези източници, които осъзнато разпространяват фалшиви новини”, коментира Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.  

"Все повече и повече навлизат технологии и имаме случаи когато не хора пускат фалшиви новини, а ботове. Един бот може да публикува десетки хиляди материали за часове". 

Според него навлизаме в ерата на “дълбоките фалшиви новини”.  

“Това са новини, които се генерират с помощта на изкуствен интелект; включват не само текст, но и видео, което още повече може да заблуди хората”, обясни Божилов. 

По думите му дезинформацията и разпространението на фалшиви новини се превръща в глобална пандемия.  

“Има все повече играчи, които се опитват да използват фалшивите новини за постигане на свои цели и те могат да бъдат най-различни - икономически, политически и т.н.”.  

Според Симона Велева към момента нито една държава-членка на ЕС не би могла да се похвали с кой знае какви усилия в борбата с дезинформацията.  

“Много граждански платформи започват да изграждат различни алгоритми за проверка на факти, различни програми за медийна грамотност”, каза още тя. 

Тя посочи, че в момента се подготвят промени в Закона за радиото и телевизията.  

“Едно от задълженията на Съвета за електронни медии ще бъде именно да се предприемат действия за повишаване на медийната грамотност. Вярвам, че след като влезе в сила промененият Закон за радиото и телевизията, той ще бъде осъвременен. Имаше опити за няколко законопроекта, които по-скоро налагаха цензура, защото въвеждаха понятия за “дезинформация” - информация, която вреди на което и да било физическо или юридическо лице. Но това понятие се различава от понятието на ЕК”.  

Йордан Божилов от своя страна каза, че ЕС работи с основните социални мрежи, освен че залага на някои основни принципи. Той смята, че главната задача е на самите държави, защото фалшивите новини в много случаи са специфични за отделната държава.  

Според него бизнесът е застрашен от фалшивите новини в не по-малка степен, отколкото всеки един потребител на новини.  

“Особено уязвими са бизнеси, които разчитат на широк кръг потребители. Ако бъдат генерирани фалшиви новини срещу един продукт или определена компания, това би било изключително опасно”.  

Цялото интервю вижте във видеото.  

Всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria интервю” вижте тук.