Що е то овърдрафт?

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

11:29 | 3 юли 2020
Обновен: 16:17 | 27 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Овърдрафт, кредитна карта или потребителски заем? Най-важното при избора е потребителят да бъде наясно за какво ще използва средствата. Между отделните продукти има прилики и разлики, затова е препоръчително те да се ползват комбинирано. Това обясни Диана Петкова, началник отдел „Ефективност в продажбите“ в Пощенска банка, в седмия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата е „Що е то овърдрафт“, а водещ е Христо Николов от сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

Овърдрафтът е банков продукт, подходящ за лица с регулярен месечен доход от трудови правоотношения. За да бъде одобрен, клиентът трябва да получава работната си заплата по сметка в банката. За лица с регулярни доходи от други източници – например, постъпления от наем, банката ще предложи алтернативно решение, каквото е кредитната карта.

Най-често клиентите ползват средствата по овърдрафт за покупка на дрехи и обувки, при пътуване в чужбина – за подаръци на своите близки, както и за придобиването на автомобил, обясни Диана Петкова.

Активирането на услугата може да стане и без посещение в банков клон – с телефонно обаждане или чрез интернет сайта на банката. Попълва се кратка апликация, прави се кредитна оценка в рамките на ден-два, подписват се документите /с електронен подпис/ и сумата се превежда по сметката на клиента.

Как се начислява лихвата при овърдрафта?

И защо при този продукт от Пощенска банка е важен 21-ият ден на месеца?

Чуйте отговорите в седмия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.