Как се прави успешна дигитална реклама по време на криза?

Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg и член на УС на IAB Bulgaria, В развитие, 03.04.2020

15:06 | 3 април 2020
Обновен: 15:35 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компаниите са изключително гъвкави в предложенията, които правят, и са настроени към настоящата ситуация. Това каза Георги Малчев, управляващ директор на Xplora.bg и член на УС на IAB Bulgaria, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

По думите му дигиталните канали в момента са много по-лесни за управление, защото по-бързо се пускат и спират рекламите. Той посочи, че видеата са особено ценни, защото хората виждат вложения труд в тях.  

Малчев каза, че е подходящо да се правят тестове с различни оферти, с цел да се установи какво търсят клиентите.  

“Ако някой бизнес дава нещо в момента, което е особено релевантно за потребителите, със сигурност трябва много бързо да се тества каква е пътеката, какъв е типът съдържание, който се харесва, за да може това да се засили. По този начин ще си валидирате по колко бихте плащали за дадени аудитории и т.н”. 

Според него за това са подходящи рекламни канали като Google и Facebook.  

“Ние имаме няколко онлайн магазина, в които много видимо се промени поведението на хората. Започнаха да търсят доставка на торти в пъти повече. Чисто от морална гледна точка според нас не е добре да се натиска към продажби, въпреки че всеки би искал сега продажби. Всъщност се вижда, че когато на хората дадено съдържание им е релевантно, когато даден бранд го познават, те са готови сами да продължат напред, без някой да ги приканва да купуват”. 

Малчев даде пример и с бизнеси, които досега не са били активни в дигитална среда. 

“Имаме такъв клиент, с който започнахме буквално преди 7 дни, което отново показва, че има доста сектори, чиито услуги започват да се търсят. Те променят част от нещата. Тези компании със сигурност си заслужава да тестват, да засилват и да валидират”.  

Вижте повече във видеото.