Ваксините ще помогнат на Европа да излезе от локдауна

Тежка пролет може да доведе до загубено икономическо лято, оставяйки белези върху икономикте на зависимите от туризма страни като Испания и Гърция

21:37 | 2 април 2021
Обновен: 23:35 | 2 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Ваксините ще помогнат на Европа да излезе от локдауна

Рестрикциите отново обхващат Европа. Френският президент Еманюел Макрон е поредният лидер, който налага локдаун, затваряйки "нежизненоважни" бизнеси, училища и детски заведения. Нарастването на случаите на Covid-19 принуди съседните Германия и Италия да "затворят" за Великден, тъй като процесът на имунизациите изостава от новите, по-заразни вирусни варианти, пише Лайънъл Лорън, в коментар за Вloomberg.

Тежка пролет може да доведе до загубено икономическо лято, оставяйки белези върху икономикте на зависимите от туризма страни като Испания и Гърция. Barclays не очаква преди средата на 2022 г. брутният вътрешен продукт в еврозоната да се върне на нивата отпреди кризата. Фондът за възстановяване от пандемията на Европейския съюз е затънал в закъснения. На фона на предстоящите избори в Германия и Франция по всяка вероятност политическата обстановка ще стане по-непредсказуема и разделяща, макар да е необходимо единство.

И все пак, колкото и дълъг и тъмен да е Covid-19 тунелът, одобрението на ваксините, внася надежда. Независимо че наскоро Световната здравна организация нарече Европа „неприемливо бавна“, обстановката постепено се подобрява - и това е от значение.

 70% покритие с ваксини в ЕС до края на септември е изпълнимо. Графика: Bloomberg 

ЕС започна мрачно годината. Възникнаха проблеми с доставките, имаше страхове относно безопасността, видяхме и лицето на национализма. Досега блокът е имунизирал приблизително 8,5% от населението си, което е значително по-малко от постигнатите 26.7% от Обединеното кралство. Подходът на премиера Борис Джонсън за "минаване на първа скорост" доведе до спад на смъртността от Covid и даде надежда преди последния локдаун.

Затварянето е помощна мярка и оттук нататък трябва да се разчита на ваксините. Четири ваксини са одобрени за употреба в ЕС, като повече от тях са в процес на изпитване. Предлагането и производството нарастват. След разочароващите 107 милиона дози през първите три месеца на годината общото предлагане в Евросъюза през това тримесечие ще скочи до 360 милиона дози. Така твърди Европейската комисия, разбира се - ако нещата вървят по план.

Тъй като страните увеличават ежедневно скоростта на ваксиниране и изчерпват запасите си по-бързо, подтикнати от политически натиск, целта на ЕС да ваксинира 70% от населението си до септември изглежда постижима. Данните, събрани от фирмата за анализи на хуманните науки Airfinity, показват, че блокът ще е ваксинирал напълно две трети от населението си до август и 75% до септември. Ако това стане, закъснението спрямо Великобритания и САЩ ще е един месец, което никак не лошо.

През следващите месеци в ЕС ще бъдат доставени повече ваксини. Графика: Bloomberg 

Предстои дълъг път, пради да се постигнат тези цели. Изправянето на ЕС зависи от подсигуряването на надеждни доставки от търсените производители. До голяма степен положението зависи от Pfizer. Еднократната ваксина на Johnson & Johnson, която наскоро се сблъска с производствени проблеми, ще придобие голямо значение, но през лятото. Междувременно блокът трябва да отговори на всички съмнения относно продукта на AstraZeneca и да реши споровете си с Обединеното кралство за разпределението на доставките. Подминаването на тези проблеми ще забави нещата.

Тъй като ваксинационните кампании набират темп, колебливостта на продукта може отново да се превърне в проблем. В някои случаи здравните работници отказват имунизация. Резистентността вероятно ще нарасне, тъй като все по-млади хора отговарят на условията за ваксинация, а рискът от развитие на тежка форма на Covid-19 е много нисък сред хората под 50 години. Предстоят трудни избори. Италия например се стреми да направи ваксинацията задължителна за здравните работници. От друга страна, вътрешните разделения в ЕС все още са сурови. Австрия и няколко други държави счетоха, че механизъм за разпределение на свободните количества според броя на неселението е несправедлив. Вътрешните разделения блокираха опитите за разпределение на допълнителни ваксини на към членове, които изостават с доставките.

Някои страни като Дания са постигнали покритие над средното за блока, като вече 20% от хората там са ваксинирани. Успехът отчасти е резултат от централизираните, електронни здравни досиета, но също така и от стратегия за незадържане на ваксини, за да се покрият втори дози. Привличането на военните, както и на други доброволци, също може да помогне. Франция, където Макрон се ангажира да предостави на всички възрастни достъп до ваксина срещу Covid до края на лятото, е назначила ветеринарни лекари, както и фармацевти, които да помогнат във ваксинационната кампания.

С всеки следващ локдаун нараства умората и разочарованието, а доверието в политиците пада. Най-добрият изход от тази криза е ваксинацията. Европейските лидери осъзнаха късно този факт - и колкото и да са мрачни следващите седмици, в края на на пръв поглед безкрайния тунел има светлина.