Българка полуфиналист в конкурс на NASA проектира космически град на Марс

Калина Калчева, архитект, Смарт час, 01.02.2021

20:34 | 1 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Проектът наречен „Марс 25“, който цели заселване на Червената планета, стигна до полуфинал на конкурс на американската агенция НАСА. Той е дело на архитекта Калина Калчева и по думите й започва като абсолютна игра с 3D софтуер. Това заяви самата тя в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Проектът представлява база от различни конструкции, които наподобяват нещо като иглу, но съставено от сплави, които са използвани в ракетостроенето. Първоначалната идея беше да се изгради на повърхността на Марс, но тъй като се задълбочихме в проучванията на условията, заедно с научния ми ръководител и екипа ми стигнахме до извода, че това няма да е особено ефективно, заради радиацията и температурните различия“, поясни Калчева.

Така стигат до решението да направят сглобяема конструкция, която да се изгради в пещерите на Марс.  

Проектът е дело на дълги години работа, като само финалната версия е отнела на Калчева три години. Тя се интересува от астрономия още от ученическите си години.

„Ако технологиите се развият достатъчно добре ще е възможен космически туризъм в бъдеще на Марс. Но условията там имат изключително трайни ефекти върху човешкото тяло. Хората, които прекарат известно време там, няма да оцелеят след като се върнат на Земята. Поне така е на теория“

Калчева споделя, че очаква в близко бъдеще страните да започнат съревнование за Марс.

„Четох, че САЩ искат да направят планетата своя колония, това е много интересно да се проследи дали изобщо е възможно да се случи. Китай пък преди броени дни обяви, че ще проведе експерименти за създаването на второ слънце. И щом са започнали подобен проект, няма как да знаем дали няма да посегнат и към Марс“

След като е допусната до полуфинала на конкурса на НАСА, Калчева става част от Mars University и на всеки две седмици получава лекции, свързани с предизвикателствата на планетата.

Очаква се в края на месеца да стане ясно дали Калчева и екипът й ще достигнат финала на състезанието.

Целият разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Смарт час“ гледайте тук.