Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Експерт: Националното външно оценяване е необходимо, но трябва да се реформира

Траян Траянов, изпълнителен директор на "Заедно в час", Смарт час, 06.07.2020

20:48 | 6 юли 2020
Обновен: 13:01 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Националното външно оценяване е нещо абсолютно необходимо, но има нужда от промени. Това каза Траян Траянов, изпълнителен директор на "Заедно в час", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова

По думите на Траянов използването на НВО за отсяване на ученици не е добра идея, тък като води до най-различни изкривявания в системата. 

Според него обаче НВО може да помогне на образователната система, като оцени ефективността на политиките ѝ и покаже до каква степен тя изпълнява заложените си цели. 

“Фокусът на образователната система би трябвало да бъде да осигури едно високо ниво на обща подготовка за всички ученици”. 

НВО трябва да оценява различни компетентности на учениците... Трябва да се измерва прилагането на знания в комплексни области, а не само в две”, коментира още експертът. 

Той отбеляза, че за да има интегрирани тестове, трябва да има и интегрирани учебни програми - нещо, към което останалият свят се стреми. 

По отношение на образователната ни система Транов отбеляза, че тя е “в развитие”, което определи като “чудесно”. “Същевременно обаче часовникът тиктака - много от реформите трябва да се случат с малко по-ускорен темп”, добави той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук