Програма насърчава над 20 години връзката между образованието и бизнеса

Кирилка Ангелова, JA България, Калоян Биков и Момчил Митков, 137 СУ "Ангел Кънчев", Смарт час, 09.03.2020

20:47 | 9 март 2020
Живка Попатанасова, водещ на предаването Смарт час, Кирилка Ангелова, JA България, Калоян Биков и Момчил Митков, 137 СУ "Ангел Кънчев". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Живка Попатанасова, водещ на предаването Смарт час, Кирилка Ангелова, JA България, Калоян Биков и Момчил Митков, 137 СУ "Ангел Кънчев". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмата “Учебна компания” на JA България съществува над 20 години и е насочена към учениците в гимназиален етап. Идеята е учениците, в рамките на една учебна година, да преминат цялото обучение с практическа насоченост по предприемачество и бизнес. Повече за нея разказа Кирилка Ангелова, JA България, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

“Много и различни са продуктите, които учениците създават в рамките на програмата”, посочи Ангелова. Тя добави, че тази година повечето от тях са насочени към дигитализацията и екологията.

“В момента поколението, което работи по програмата, е фокусирано върху опазването на околната среда или образоването в тази насока чрез продукт”.

Според Ангелова от инициативата е полезна за всички - преподаватели, ученици, представители на бизнеса.

“Доста често в класните стаи влизат ментори... Бизнесът има интерес от подготвени кадри”, коментира тя.

Калоян Биков и Момчил Митков, 137 СУ "Ангел Кънчев", разказаха повече за техния проект в рамките на програмата.

"Идеята ни е да запалим интереса у младите хора за изграждане на хардуерно и софтуерно инженерство”, посочи Митков.

“Тъй като живеем в дигитална среда - важно е да подготвим младите хора за това как един робот може да помогне”.

Учениците показаха своя количка-прототип, като обясниха, че сглобаването ѝ отнема около 30 минути, а за него не се използват сложни методи. 

“Следва програмиране - подготвили сме код, който се интегрира в "мозъка" на количката и съответно я задейства”, добави Митков.

Според учениците идеята им е подходяща за деца над 10-12 години. Проектът си те финансират сами чрез участие в училищни базари, на които продават продукти, и печалбата от тях внасят към компанията. Процент от нея отделят и за благотворителност.

Работата в екип и комуникацията са най-важни при създаването на продукт, смятат те.

Вижте целия разговор във видео материала.