Поредният международен скандал на Ердоган рискува нов удар по лирата

Западни посланица поискаха освобождаването на бизнесмена и филантроп Осман Кавала, който е в затвора от четири години

18:27 | 24 октомври 2021
Обновен: 18:28 | 24 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последният дипломатически спор в Турция може да даде на валутните търговци още една причина да се отърват от затруднената лира.

Вече под натиск след по-голямо от очакваното намаление на лихвите тази седмица, валутата вероятно ще срещне нови продажби, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган каза в събота, че посланиците на 10 чужди държави вече не са добре дошли, пише Bloomberg.

„Ако стане официално и тези 10 посланици бъдат обявени за персона нон грата, това ще разбие лирата“, каза Хайдар Акун, управляващ партньор в Marmara Capital в Истанбул. „Изглежда като политически ход за разпалване на международното напрежение и повишаване на рейтингите преди изборите.“

Ердоган отдавна се опитва да се представи като опора на страната си срещу враждебни чужди сили, за да привлече избирателите националисти.

Призивът му да се изгонят пратениците на страни, включително САЩ, Германия и Франция, които искат освобождаването на виден правителствен критик, съвпада с проучванията на общественото мнение, които предполагат, че базата му на подкрепа намалява, тъй като цената на живота нараства.

Рискът е неговата реторика да влоши този крехък икономически фон.

„Решението му вероятно ще засили натиска при продажбата на лирата, което ще има отрицателни последици за инфлацията“, каза Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets.

Валутата е загубила 23% от стойността си тази година, което я прави най-лошо представящата се от развиващите се пазари. Едномесечната предполагаема волатилност на лирата се покачи до най-високото ниво от май в петък

Филантроп в затвора

Предишните случаи на напрежение между Турция и други страни - особено САЩ - са повлиявали върху лирата, което е довеждало до големи колебания на местните финансови пазари. Страната претърпя валутна криза през 2018 г. заради съдбата на американски пастор, който беше затворен в страната.

Последният дипломатически взрив се съсредоточава върху бизнесмена и филантроп Осман Кавала, който е в затвора от четири години по дело, което се превърна в тест за независимостта на съдебната система и върховенството на закона в очите на някои чужди правителства.

турска лира

Спорът идва само седмица преди срещата на върха на Г-20 в Рим, където Ердоган се надява да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън. Все още няма потвърдена среща.

Инвеститорите са свикнали с националистическата реторика на Ердоган, която често не предизвиква пълна дипломатическа криза.

Въпреки това местните пазари вероятно са по-уязвими сега, тъй като чуждестранната собственост на турските облигации и акции се срина до нови ниски нива. Те държат по-малко от 5% от държавния дълг в местна валута, което е спад от близо 30% през 2013 г., а местните инвеститори могат да бъдат по-чувствителни към промените в политическото настроение.

И все пак последните коментари на Ердоган няма да притесняват чуждите инвеститори толкова, колкото последните промени в лихвените проценти, каза Хаснаин Малик, базиран в Дубай ръководител на изследванията в Tellimer Research.

„Близо 20% инфлация и отрицателният реален лихвен процент са истинските проблеми, а не външната политика на Турция“, каза Малик. 

Случаят с Осман Кавала

Кавала е една от най-известните фигури на гражданското общество в Турция. Бизнесменът е допринесъл за създаването на няколко издателсства в Турция от началото на 80-те години на миналия век, като десетилетие по-късно ще подкрепя множество организации на гражданското общество.

През 2002 г. той основава Anadolu Kultur. Целите на организацията включват създаване и популяризиране на изкуствата и културата в Турция, подкрепа на местни инициативи, наблягане на културното разнообразие и права и укрепване на местното и международно сътрудничество.

Той също така е член-основател на фондация "Отворено общество" на филантропа Джордж Сорос в Турция.

Осман Кавала

Кавала е обвинен във финансиране на протести в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г. и в предполагаемо участие в опит за преврат през 2016 г.

Той беше задържан на 18 октомври 2017 г. след среща в "Гьоте институт" относно съвместен проект с Anadolu Kultur, организация с нестопанска цел в Истанбул, подкрепяща културни и социални проекти.

След две седмици в ареста Кавала беше официално арестуван на 1 ноември 2017 г. във връзка с протестите в парка "Гези" по обвинения в "опит за сваляне на конституционния ред" и "опит за сваляне на правителството". Впоследствие той бе изпратен в затвора с максимална сигурност "Силиври" извън Истанбул.

Той беше оправдан през февруари 2020 г., но нова заповед за арест срещу него беше издадена само часове по-късно, този път за отделно дело, обвиняващо го, че е замесен в опита за преврат на 15 юни 2016 г.

Близо месец по-късно беше снето това обвинение, но беше държан в ареста по обвинение в "политически или военен шпионаж".

Кавала никога не е бил осъждан за престъпление - въпреки това той е в затвора от почти четири години в Турция, въпреки решението на висш европейски съд.

На 17 септември Съветът на Европа отправи последното си предупреждение към Турция да освободи 64-годишния предприемач, като предупреди, че процедурата за нарушение срещу Анкара ще започне в края на ноември, ако Кавала не бъде освободен дотогава.

Но засега Турция отказва да признае решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 10 декември 2019 г., в което се посочва, че Европейската конвенция за правата на човека е била нарушена и следователно е разпоредено Кавала да бъде освободен незабавно.