По-високите лихви няма да преустановят ръстовете на Wall Street

Лидерите на пазара обаче може да се променят

15:38 | 13 март 2021
Обновен: 16:06 | 13 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Повишаващите се лихвени нива, заедно със сигналите за ускоряване на инфлацията, които те изпращат, са причината за увеличената волатилност на пазарите. По-високите лихви обаче не са сигнал, че инвеститорите трябва да продават сега, пише Barron’s в анализ.

Wall Street все още може да отбележи ръстове. Акциите, които бяха лидери на пазара, може да са различни този път спрямо тези, които поведоха ралито през 2020 г.

Инвеститорите се опасяват от повишаване на лихвите поради две причини. Първо - това прави финансирането на бизнеса по-трудно. Второ - те намаляват стойността на бъдещите парични потоци и дивиденти, удряйки особено тежко акциите на растеж.

Все още обаче лихвите не са така високи. Това, което притеснява инвеститорите, е възможността за бързото им повишаване.

“Когато лихвите се повишат, пазарът може да понесе това”, посочва Андрю Слимън, портфолио мениджър в Morgan Stanley Investment Management. “Пътят на лихвите - скоростта, с която те се движат, е ключов въпрос”, отбелязва той.

Лихвите са от значение, но те не могат да обяснят всички движения в индекса Nasdaq през миналата седмица. Данните за инфлацията в САЩ например станаха ясни в сряда. Те показаха, че потребителките цени се повишават с по-бавен темп от очаквания, което доведе до понижение в доходността по облигациите. Все пак Nasdaq, който отчиташе повишение от 2% по-рано през деня, изтри всичките си ръстове и затвори сесията със спад. Книжата на Tesla, пример за акции на растежа, поскъпваха с над 6% през този ден, но приключиха сесията със спад на цените от 0,8%.

Причините? “Инвеститорите бяха разтревожени относно прекомерната тежест на акциите на растежа”, посочва Слимън. Акциите на растеж изпреварват тези на стойност от години, но наскоро ситуацията се промени. Индексът Russell 1000 Value например се повишава с около 11% на годишна база. Междувременно индексът Russell 1000 Growth отчита лек спад.

Слимън смята, че акциите на стойност ще продължат инерцията си. Очакванията на анализатори за печалбите на компаниите през идната година се повишават по-бързо за тези от финансовия и индустриалния сектор, отколкото за технологичните имена. Подобни промени са полезен начин да се види кой сектор се представя по-силно или по-слабо и с какъв темп.

Браян Раушер, Fundstrat Global Advisors, също разглежда промените в прогнозите за приходите, за да помогне на клиентите да разпределят инвестициите си. Той все още е бичи настроен.

“Ускорените промени в прогнозите и добрите монетарни и фисклани политики не сигнализират края на бичия пазар”, посочва Раушер.

За него технологичните акции няма да залязат, но ориентираните към стойност циклични акции,включително тези на индустриалните компании, финансовия сектор, производителите на суровини и туристическите дружества, изглеждат по-атрактивни.