Кои са най-големите победители и губещи от мащабния план от стимули на Байдън?

Размерът на стимулите досега изглежда прекалено голям в сравнение с помощите, необходим за възстановявания от минали рецесии

07:46 | 19 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви пакет от стимули в размер на 1,9 трилиона долара и фондовият пазар не бе въодушевен. Пакетът може да е твърде разточителен и професионалните инвеститори го знаят.

В този смисъл стимулът в крайна сметка може да създаде повече проблеми, отколкото политиците смятат. Той определено създава победители и губещи на фондовия пазар и икономиката и потенциалната вреда може да засегне почти всички, но особено по-бедните. За да разберете какво се случва, трябва да сте наясно колко масивни са програмите за стимулиране, пише Майкъл Бръш за MarketWatch.

Досега планираните икономически стимули в САЩ възлизат на 4,8 трилиона долара, включително този, който Байдън представи. Към това се добавя, огромен паричен стимул под формата на количествени улеснения от 80-процентово увеличение в баланса на Федералния резерв. Това изглежда прекалено много в сравнение с размера на стимула, необходим за възстановявания от минали рецесии, посочва Джим Полсен, пазарен стратег на Leuthold Group.

При последните три големи рецесии от началото на 80-те години, съотношението на федералния дефицит към БВП е било в диапазона между 2,7% и 4,5%. Сега е 15%. Излизайки от последните три срива, нарастването на паричното предлагане е било между 1,3% и 9,5%, а сега е 25%. Пазарът на облигации предлага и безпрецедентен стимул под формата на евтини пари.

Сега нека разгледаме някои от потенциалните победители и губещи и защо новините за стимулите не се харесват на част от инвеститорите.

Потенциални губещи: работници с ниски доходи и възрастни хора

Масивният стимул може да създаде краткосрочни ръстове, но и проблеми в дългосрочен план, предупреждава Полсен. Как така? Мащабният стимул може да накара икономиката да прегрее и инфлацията да бъде достатъчно висока, за да може Федералният резерв да оттегли част от стимулите.

Много рецесии са причинени от Фед, действащ по този начин, за да ограничи инфлацията. Ако се разиграе още една, хората, които ще пострадат най-много, може да са тези, на които политиците се опитват да помогнат – лицата с ниско доходи и нискоквалифицираните. Възвръщането на инфлацията би навредило и на възрастните хора, живеещи с фиксирани доходи.

Краткосрочни победители, средносрочни губещи: инвеститорите

Ако инфлацията се ускори бързо, Фед ще действа, за да я успокои. Това е половината от работата му. (Другата половина е да се създаде адекватна заетост.) Всяко действие на Фед за охлаждане на растежа с цел ограничаване на инфлацията може да накара инвеститорите да продават.

Краткосрочни победители: банките

От миналото лято банките записват невероятен сезон. Портфейл от пет банки, включващ JP Morgan Chase, Bank of America BAC, FB Financial и две инвестиционни банки, се е увеличил с 45% до 14 януари 2021 г. , в сравнение с 14-процентов ръст за S&P 500.

Доходността на 10-годишните ценни книжа се повишават спрямо краткосрочните лихви поради нарастващия риск от инфлация. Банките печелят пари отчасти чрез вземане на заеми при краткосрочни лихвени проценти и отпускане на заеми по дългосрочни лихвени проценти, известни като нетен лихвен марж. Така че това им помага.

Разбира се, обаче, всеки повишен страх от рецесия, предизвикан от усилията на Фед за контрол на инфлацията, би навредил много на банките.

Потенциални губещи: злато

Хората са склонни да инвестират в злато по време на несигурност, защото смятат, че то защитава богатството им. Сега с всички стимули, страховете от рецесия ще продължават да намаляват. Негативно върху благородния метал влияе и нарастващата доходност на държавните ценни книжа. Това е така, защото голяма част от разходите за притежаване на злато са алтернативните разходи. Поставяйки парите си в злато инвеститорите се лишават от възможността да получават възвръщаемост.

Потенциални победители: зелени акции

Байдън не предложи много актуална информация за своите политики за зелена енергия. Но напомни за тях.

„Всичко, което видях да излиза от екипа на Байдън, е в съответствие с това, което те изложиха като план в началото на 2020 г.“, казва портфолио мениджърът Черил Смит от Trillium Asset Management, която управлява John Hancock ESG Large Cap Core Fund и Trillium ESG Global Equity Fund.

„Това означава комбинация от стимули, инвестиции, регулация и политика, които ни насочват към 100% чиста енергия с нулеви нетни емисии до 2050 г.“, казва тя.

Промяната в политиката ще облагодетелства компаниите, занимаващи се с електрически превозни средства и части за тях, акумулаторните батерии, чиповете, използвани за чиста енергия, водородното гориво, железопътните линии, водната инфраструктура и модернизирането на сградите, за да ги направят по-енергийно ефективни.

Смит смята, че зелените инвестиции и политики също ще имат ефект, подобен на този, който видяхме по време на космическата надпревара през 50-те и 60-те години. „Космическата програма беше възприета като много скъпа, но доведе до много иновации“, казва тя. Устройството и интернет мрежата, които използвате, за да прочетете тази статия, например, произхождат от тези инвестиции.

Потенциални победители: Акции на компании, занимаващи се с инфраструктура

Ерик Маршал, портфолио мениджър в Hodges Capital Management, смята, че вероятно Сенатът и Камарата ще увеличат разходите за инфраструктура с 40% през следващите пет години. „Да получим нещо подобно, ще бъде много важно. Наистина не сме имали увеличение на разходите за магистрали от доста време“, каза той.