Пет причини за рекордното възстановяване на Wall Street след удара от Covid-19

Американските акции навлязоха в безпрецедентна за съвременната история печеливша серия след разпродажбите през пролетта

07:44 | 17 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът Dow Jones Industrial Average и бенчмаркът S&P500 се понижиха с по около 35% за по-малко от шест седмици през тази пролет - най-бързото им в историята понижение от рекордно високите нива до мечи пазар, след въвеждането на строгите ограничения срещу разпространението на коронавируса. Оттогава насам американските акции навлязоха в безпрецедентна за съвременната история печеливша серия, пише The Wall Street Journal. 

Dow е близо до най-високото си ниво, достигнато на 12 февруари тази година, докато S&P 500 наскоро записа най-силното си 5-месечно рали от над 80 години насам. 

Ето пет причини, задвижили историческото рали:

1.Стимулите на Федералния резерв и Конгреса

Ключов фактор, който отличава тази криза, е реакцията на Федералния резерв и правителството на САЩ, която беше по-бърза и по-мощна от всякога. Фед намали лихвените проценти до почти нула и инжектира трилиони долари на пазарите. Американското правителство предостави над 150 милиона чекове на потребителите и гарантира заеми за около половин трилион долара към малкия бизнес. 

Отговорът, заедно с уроците, научени от финансовата криза от 2008 г., помогна за възстановяването на фондовия пазар. Много инвеститори заявиха, че кризата ги е научила, че залагането срещу Фед не е уместно. Навлизането на пазара по време на трусове се оказва изгодно през последните десет години. 

“Фед също научи някои уроци от последната криза. Навременното и агресивно реагиране е важно”, заявява Патрик Харкър, гуверньор на Фед Филаделфия през март. 

2.Очакванията за силно възстановяване 

В основата на ралито е непоклатимата вяра, че американската икономика ще се възстанови бързо, след като пандемията бъде овладяна. 

Според мнозина най-лошото вече е отминало. Производствената активност се ускори през август, наемането на служители също се ускорява за четвърти пореден месец, а потребителските разходи нарастват след по-ранните спадове. 

Анализатори също смятат, че корпоративните печалби ще се оттласнат от дъното. Приходите на компаниите от S&P 500 се понижиха с 23% през последното тримесечие - най-големият спад от 2009 г. насам, сочат данни на FactSet. Прогнозите са спадовете да се пренесат в останалата част на годината, но с по-слаб темп. През 2021 г. анализаторите очакват корпоративните приходи да достигнат предпандемичните нива. 

3.Доминацията на технологичните гиганти

Разликата между цените на акциите на победителите и най-слабо представящите се на фондовата борса е голяма и продължава да нараства. Технологичните гиганти бяха облагодетелствани от социалните промени, предизвикани от пандемията, и стават все по-влиятелни на пазара. 

Делът на петте най-големи компании в индекса S&P 500 - Apple, Amazon.com, Microsoft, Alphabet и Facebook, наскоро достигна около 23% - най-голямото ниво от поне 30 години насам, посочват анализатори на Goldman Sachs. Apple - най-голямата по капитализация компания на Wall Street, е допринесла за повече от половината от общата възвращаемост на индекса от 4,8% през тази година, сочат данни на S&P Dow Jones Indices от петък. 

Инвеститорите смятат, че доминацията на тези компании ще нараства на фона на изместването на все повече дейности онлайн. Акциите на Amazon поскъпват с 68% през 2020 г., на Microsoft - с 30%, на Facebook - също с 30%, а на Alphabet - с 13%. 

„Фондовият пазар се състои от най-големите и силни компании…. Той не представлява цялата икономика“, заяви милиардерът Уилям Акман, основател на Pershing Square Capital Management, в скорошно писмо до акционерите.

4.Възвращаемостта на индивидуалните инвеститори 

Невъзможно е да се пренебрегне навлизането на индивидуални инвеститори на пазара. По време на първите шест месеца на годината те са генерирали около 20% от активността на пазара - близо двойно на нивото от 2010 г., според данни на Bloomberg Intelligence. 

Търгуването никога не е било по-лесно. Останали по домовете си, много хора откриха свои акаунти, с които да търгуват, търсейки шанс да спечелят от трусовете на борсата. 

Начинаещите инвеститори разменят съвети във Facebook групи и форуми като Reddit. Така акциите на оператора на спортни залагания DraftKings поскъпнаха с рекордните 354%, а тези на компанията за космически полети Virgin Galactic - с 51%.

Разбира се, индивидуалните инвеститори заложиха и на акциите на Tesla, които поскъпнаха с 402% през тази година, класирайки компанията на челно място като най-високооценен автомобилен производител в света и на осмо място като най-голямо дружество на борсата в САЩ. 

5. Пазарът на опции

В много отношения Tesla олицетворява днешния пазар, на който инвеститорите на дребно и институциите залагат на компании, обещаващи висок растеж. Производителят на автомобили се превърна в синоним на силното представяне през 2020 г. - малко акции могат да се похвалят със скоростта на поскъпване, която генерираха тези на Tesla. 

Данни на Société Générale от юни показват, че индивидуалните инвеститори са склонни да предпочитат акции, които са поскъпнали най-много през последните три месеца. Трейдърите, използващи посредничеството на Robinhood Markets, увеличават драстично притежанията си на такива акции от март насам. 

Междувременно пазарът на опции също се радва на рекорден интерес през тази година. Той позволява на инвеститорите да вложат малки суми в брой с потенциална бърза и голяма възвращаемост, ако залозите им се окажат правилни. Въпреки че те могат да генерират печалба, пазарите са изключително рискови. Значението им обаче нараства все повече на фондовата борса.