В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Технологичният сектор може да бъде двигател на икономическия растеж у нас

Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, В развитие, 07.09.2020

13:49 | 7 септември 2020
Обновен: 16:22 | 7 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Огромна част от младите хора у нас искат да работят в технологичния сектор. През тази година в него има феноменална трансформация, той е бъдещето на България по отношение на преките чуждестранни инвестиции и икономиката може да “стъпи” на него. Това каза Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Чуклев коментира мястото на България в тазгодишната класация Global Innovation Index, в която страната ни се изкачва с три места до 37-мо място. 

Той отбеляза, че сред основните предизвикателства в глобален мащаб, посочени от Световната организация по интелектуална собственост, е нивото на рисково финансиране, което се понижава значително. 

“До голяма степен стимулите на правителствата за борба с коронакризата не са насочени към иновациите, освен в здравеопазването... Недофинансиране на иновациите може да доведе до по-негативни последици в бъдеще”. 

Йонко Чуклев посочи, че все по-голяма част от рисковия капитал се насочва към т.нар. мегасделки - основно с еднорози и големи технологични компании. 

По отношение на България той заяви, че проблем остава достъпът до финансиране, защитата на миноритарните инвеститори и др. - критерии, свързани с пазара. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук