Макрон е несигурният фактор за сделката между ЕС и Великобритания

Темата за риболова в британските води остава повод за спорове между Париж и Лондон

16:12 | 11 август 2020
Обновен: 16:12 | 11 август 2020
Автор: Николета Рилска
Френският президент Еманюел Макрон и британският му колега Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон и британският му колега Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Изглежда все по-вероятно ключът търговската сделка между Великобритания и Европейският да се намира в ръцете на френския президент Еманюел Макрон, пише Bloomberg в анализ.

Преговарящите от двете страни гледат на френския президент като на несигурен фактор, който може да се противопостави на споразумението в последната минута, ако Макрон реши, че ще има повече ползи, отказвайки компромиса. 

На фона на приближаващите президентски избори във Франция след по-малко от две години и засегнатата от коронавируса икономика, официални лица смятат, че Макрон може да се изправи срещу британците с надеждата да набере повече подкрепа у дома. Поредният кръг от преговори между Лондон и Брюксел започва през следващата седмица, като двете страни се надяват да постигнат споразумение до началото на октомври.

Докато преговарящите във Великобритания и ЕС бавно вървят към сделката, Макрон и другите лидери на 27-те държави от блока нямаха много време да обърнат внимание на преговорите след Brexit, които запонаха в началото на март. Това може да се промени след лятото, когато ще бъде необходимо одобрението им за сключването на евентуално споразумение. 

Риболов срещу гласове

В рамките на преговорите между Великобритания и ЕС има нещо много важно за френските гласоподаватели от средната класа, чието одобрение Макрон трябва да спечели - риболовът. Успешният натиск на британския премиер Борис Джонсън за приключване на процеса по Brexit пък включваше обещанието му да се грижи за интересите на британската риболовна индустрия. 

„ЕС продължава да настоява за достъп до риболовните води на Великобритания по начин, който е несъвместим с бъдещия ни статут на независима брегова държава“, заяви правителствен служител на Кралството, пожелал да запази анонимност. 

Без споразумение за риболова не може да има цялостна търговска сделка, което означава, че двете страни ще започнат да търгуват под условията на Световната търговска организация с мита и квоти. 

Запознати източници описват казуса като “перфектната буря” за френския президент, който иска да засили изборната си подкрепа, и британския премиер, който може да се примири с изхода на преговорите без споразумение, а въпросът е символичен за за двете страни. 

Преминаването на мигранти 

Въпреки че Джонсън и Макрон са в добри отношения - президентът беше единственият лидер на страна от ЕС, който посети Джонсън след победата му през декември - отношенията между Великобритания и Франция никога не са били прости. В момента напрежението се засилва от мигрантите, пресичащи Ламанша от Франция до Англия. 

В рамките на търговските преговори стои и въпросът за нивото на достъп на френските и други европейски кораби, които ще могат да плават във водите около Великобритания, когато страната се оттегли от Общата политика в областта на риболова в края на тази година. 

Споразумението “не може да доведе до частично унищожаване на риболовната индустрия на ЕС“, заяви главният преговарящ на блока Мишел Барние след последния кръг от преговори в Лондон миналия месец. Той подчерта, че е необходимо да се защитят „интересите на всички държави членки“ чрез получаване на „дългосрочно решение“ на проблема.

Междувременно британското правителство гледа на контрола над водите си като част от възвръщането на суверенитета на страната и настоява не за „дългосрочно решение“, а за ежегодни дискусии с ЕС относно квотите въз основа на най-новите данни за рибния запас.

Икономическите реалности 

От Елисейския дворец отказват коментар по темата дали Макрон напълно подкрепя Барние в неговия преговорен мандат. 

Това, което дава на властите някаква надежда, е, че Макрон може да е убеден в ползите от широко споразумение за двете страни. ЕС остана единен по време на Brexit и след като миналия месец блокът постигна споразумение по далеч по-сложната материя на спасителния фонд след пандемията, има малка възможност да се раздели по темата за отношенията си с Великобритания. 

Според ЕС икономическите реалности ще накарат Кралството също да иска да сключи сделка. Британските лодки улавят далеч повече риби, отколкото са нужни на жителите на Кралството, така че страната разчита на европейските пазари, което би било трудно без споразумение.