Пандемията дава тласък на концепцията за умните градове

Роботите и дронове изиграха своята роля по време на глобалните блокировки

18:01 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg
Снимка: Paulo Nunes dos Santos/Bloomberg

През последните месеци градските улици се изпразниха, докато по света се налагаха извънредни блокировки срещу разпространението на коронавируса, което постави живота на пауза.

Мнозина от хората, потърпевши от тези блокировки, оценяват временната почивка от шума, замърсяването и задръстванията.

Тъй като сега градовете започват да се събуждат от така наречената "антропопауза", се появяват въпроси като това как можем да подобрим устойчиво тези урбанизационни възли, пише BBC.

Роботите и дронове със сигурност изиграха своята роля по време на глобалните блокировки.

Роботът Boston Dynamics Spot е използван за подпомагане на налагането на мерките за социално дистанциране в Сингапур. В същото време дроновете ще позволят на Zipline да доставя медицински консумативи до болници, докато роботите за телеприсъствие помагат за свързването на хората от разстояние.

Даниела Рус е ръководител на лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт, а нейната лаборатория е проектирала дезинфектант, който се използва за почистване на хранителната банка на Бостън. 

Тя споделя, че роботите са имали "огромен принос" по време на пандемията. "Те помогнаха да се предпазят хората от инфекцията и това е много важно", казва Рус.

В бъдеще тя вижда роботите да играят по-значима роля в интелигентните градове, „помагащи както с физическа, така и с познавателна работа“.

Градовете вече събират огромно количество данни чрез сензори, вградени в инфраструктурата и дори в уличните лампи, оценявайки редица показатели - от качеството на въздуха и използването на транспорта до движението на хората.

Този тип информация бързо привлича вниманието на гражданите – от това колко коли влизат в градските центрове до количеството хора, които се събират в паркове.

Целия анализ четете на Investor.bg