Решенията за умни домове - все по-иновативни и практични

Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко", Бизнес среща, 01.08.2019

21:30 | 1 август 2019
Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Автоматизацията на дома влияе основно върху контрола на консумация на електроенергия. Новите решения за умните домове са свързани с осветление, отопление, климатизация и т.н. и създават удобство. Сензори помагат за идентифициране и сигнализиране на проблем, предлагайки възможност за бързото му предотвратяване. Това мнение изрази Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Компанията, с която започнахме да предлагаме мобилни услуги, създадохме през 2002 г. "Алтерко" се появи 4-5 години по-късно. С разширяване на бизнеса в различните държави - България, Румъния и Македония, формирахме холдинговата структура, която да управлява тези компании. Алтерко АД, (Allterco), е съкратено от All Teracomm Companies. Компанията в България се казва Тераком.

Димитър Димитров разкри, че "Алтерко" участва в програмата за разработка на иновации Deutsche Telekom, уточнявайки, че устройствата, които се предлагат, са свързани със сензори за умен дом. Някои от тях индикират за пожар, наводнение. Други са подходящи за селското стопанство. Така се позволява голям брой сензори на ниска цена да бъдат поддържани от мобилния оператор като инфраструктура.

Продадохме телекомуникационния си бизнес в Европа, спомена гостът.

"Алтерко“ АД е получило 60% от дължимите и договорени 15,4 млн. лв. по сделката с Link Mobility Group на 29 юли 2019 г., с което е финализирана трансакцията по продажбата на 100% от „ТЕРАВОЙС“ ЕАД, „ТЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС“ АД,„АЛТЕРПЕЙ“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония). Частично сумата ще бъде употребена за раздаване на дивиденти в рамките на тази и следващата година. Голяма част от сумата ще инвестираме в интернет на нещата. (Още по темата прочетете в Investor.bg)

"Преди 3 години 99% от приходите ни постъпваха от телекомуникационния бизнес, а само преди година настъпи промяна - почти 30% от приходите вече идват от интернет на нещата, като очакваме и изравняване на двата бизнеса като приходи".

"Алтерко" е публична компания от 3 години, сподели Димитър Димитров. "Основно две неща ни провокираха за това решение: събиране на капитал от борсата с цел растеж е първото. Така реорганизирахме бизнеса си. Второто е, че имайки бизнеса, който и продадохме, прозрачността ни бе важна, тъй като наши клиенти основно обслужвахме финансови институции и държавни организации, уточни Димитров.

"И възможностите, и амбициите относно сегмента на интернет на нещата са големи. В последните месеци навлизаме активно на нови пазари. Основният ни пазар за автоматизация на дома е този в Германия. Актуалните опции за маркетинг, инфлуенсъри, както и хора, които тестват устройствата и правят ревюта и демонстрации, са средствата, които ни помогнаха да достигнем до клиенти, а не толкова пряката реклама".

Продуктът за умен дом Shelly 1 е най-успешният от "Алтерко", изтъкна изпълнителният директор на компанията, пояснявайки, че чрез него може да се управлява всичко, което се включва и изключва в дома - осветление, отопление, климатизация и др. Едно от предимствата на устройството е, че няма нужда да е свързано с интернет, за да функционира, подчерта още Димитров.

Очаквайте видео материал с целия разговор.