Необходимостта от пари в брой кара компаниите да преосмислят инвестициите си

Притежаването на определени активи вече се свежда и до философски въпроси, като посоката на развитие на света

07:45 | 23 юни 2020
Обновен: 07:48 | 23 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Големите компании бързо излязоха от позициите си в други фирми, след като пандемията от коронавирус увеличи необходимостта от пари в брой и ги накара да преосмислят инвестициите си, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Сред големите продавачи на дялове през май попадна PNC Financial Services Group, която продаде дела си от 13 млрд. долара в BlackRock – позиция, която държеше от около четвърт век.

Също през май Sanofi заяви, че продава почти целия си дял от една пета в производителя на лекарства Regeneron Pharmaceuticals за близо 13 млрд. долара.

Миналата седмица SoftBank Group обяви, че планира да продаде по-голямата част от дела си на стойност около 30 милиарда долара в T-Mobile US.

От началото на годината са продадени акции, търгувани в САЩ, на стойност от над 28 млрд. долара, сочат данни на технологичната компания Dealogic. Това е най-голямата стойност за периода, за която и да било година досега, откакто се събират данни. Най-много подобни сделки за цялата година са били сключени през 2012 г., когато в 22 сделки са били прехвърлени акции на стойност 76 млрд. долара.

Именно по време на пандемията много фирми започнаха да преосмислят дали най-ефективното използване на капитала е чрез миноритарен дял в друга компания. Така се стигна до бързо излизане от позиции.

С настъпването на кризата много управителни съвети започнаха да се събират по-редовно, а някои искат от ръководителите седмични актуализации на бизнеса и финансите, според членове на борда и други хора, запознати с въпроса.

През последните месеци компаниите се втурнаха да събират пари на капиталовите пазари. От края на март фирмите, листнати в САЩ, са събрали над 148 милиарда долара – също рекордни стойности по данни на Dealogic. На второ място по най-много набран капитал за тримесечие се нареждат последните три месеца на 1999 г.

Изборът на отделните компании да се откажат от определени активи или не, в някои случаи се свежда до по-широки философски въпроси, казват банкери и членовете на борда на различни компании. Тези въпроси включват: В каква посока се развива светът? В каква посока се развива бизнесът? И как може бизнесът да излезе от пандемията по-силен от преди?

„Тази криза принуди компаниите да преосмислят всичко“, коментира анализатор.

Междувременно миналата седмица и български предприемачи се обединиха около мнението, че извънредната ситуация и здравната криза, свързана с коронавируса, ги е изправила пред сериозни предизвикателства, но те виждат и големи възможности, свързани с технологиите.