Подновената космическа надпревара дава свежи възможности за инвестиции

Човечеството, изглежда, вече е готово да навлезе още веднъж в Космоса

07:45 | 10 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Подновената космическа надпревара дава свежи възможности за инвестиции

След като целта на Джон Кенеди да изпрати човек на Луната беше постигната през 1969 г., зората на „космическата ера“ изглеждаше сигурна. Реалността обаче не успя да оправдае очакванията. След като стана ясно, че Съветският съюз няма да оспорва господството на САЩ в космическите полети на хора, чувството за неотложност, което доведо до напредък през 60-те години на миналия век, се изпари, пише Financial Times.

Без политическа воля или финансови стимули за новите усилия в тази насока, малцина се осмеляват да се справят сами с предизвикателствата по разработването на ракети и спътници. Космическата надпревара се забави, което е изумително, имайки предвид колко бързо технологиите напредват в други области. Днес би изглеждало странно, ако си представим, че автомобилите и компютрите също са застинали в развитието си до 70-те години на миналия век. 

2001 г. дойде и отмина без обещаната „космическа одисея“, но беше важна за космическите полети. Появата на софтуерни компании и дружества за електронна търговия в САЩ спомогна на няколко млади предприемачи, почитатели на научната фантастика, да натрупат ново богатство. Разочаровани от липсата на напредък в Космоса, те решиха да вземат нещата в свои ръце - така Джеф Безос основа Blue Origin, Илон Мъск създаде SpaceX, а Пол Алън стана съосновател на Mojave Aerospace Ventures и си партнира с основателя на Virgin Galactic Ричард Брансън. 

Тези компании осъзнаха, че космическите кораби трябва да имат възможността за многократна употреба, ако индустрията цели да се разраства. Така в продължение на две десетилетия те инвестираха в инженерни възможности и в инфраструктура, необходими, за да направят това реалност.

Вече е практично да се изграждат и изстрелват хиляди сателити в орбитата всяка година. SpaceX е начело със сателитната си мрежа, наречена Starlink, която ще бъде в състояние да достави високоскоростни широколентови връзки до всяко кътче на земното кълбо, позволявайки на всички да имат достъп до важни нови услуги, включително телемедицина и опция за отдалечено образование.

Компании като Spire Global и Iceye използват една и съща орбитална точка, за да събират и анализират данни за планетата. Те вече доставят информация за климатичните условия, глобалната логистика, прибирането на реколтата и помагат за реакциите при природни бедствия.

Космосът може да се окаже привлекателно място за високотехнологично производство. Компании като Made in Space постигнаха успех в тази насока още през 2014 г. 

Virgin Galactic скоро планира да започне да превозва туристи до Космоса, докато НАСА използва нови търговски възможности, за да се върне на Луната и да се отправи към Марс. 

Освен това в бъдеще космическият полет може да замени въздушните пътувания. Компании като британската Reaction Engines разработват технологиите, за да направят това възможно.

Човечеството, изглежда, вече е готово да навлезе още веднъж в Космоса. Устойчивият успех ще дойде не от гигантски скокове в неизвестното, а от серия от консолидиращи се и търговски жизнеспособни стъпки. Това липсваше в програмата Apollo от 60-те години на миналия век - новата ера в космическия прогрес обаче може и да го осигури.