180 млн. долара внасят раздор в управляващата фамилия в Сирия

Един от най-лоялните бизнесмени на властта в Дамаск вече влезе в ролята на остър критик на Асад

09:04 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В един горещ юлски следобед преди 20 години Рами Махлуф стоеше в палатка на централния площад в столицата на Сирия Дамаск и възхваляваше добрите качества на своя братовчед Башар Асад. Няколко дни по-късно след референдум Асад бе избран за президент на Сирия и така официално наследи поста на баща си. А сега Махлуф има проблеми със закона и изглежда не може да влезе в пряк контакт с Асад, който позволи на властите да присвоят активите на бизнеса му след спор с правителството за 180 млн. долара, пише Bloomberg в свой анализ.

Обществото в Сирия бе шокирано, че семейната вражда през последните седмици се разрасна до такава степен и достигна до публичното пространство, след като Махлуф публикува видео в социалната мрежа Facebook, в което споделя своите оплаквания към властта. Така 50-годишният сириец се превърна от най-ревностните защитници на сирийския президент в един от най-големите му критици.

Към момента целият фокус на вниманието е върху разрасналия се конфликт между двамата силни мъже на Сирия, но истинският проблем се крие в бъдещата посока, по която страната ще поеме. Атаката срещу богатството на Махлуф се случва девет години след началото на гражданската война в страната, която разруши сирийската икономика. Враждата може да изглежда и като сапунена опера, но има вероятност да е по-скоро отчаян стремеж на режима към присвояването на повече пари.

Икономиката на Сирия все още страда от санкциите на Запада, а Европейският съюз преди дни удължи наказателните мерки срещу Дамаск с една година. Икономическите щети от войната в Сирия възлизат на 388 млрд. долара, показват изчисления на ООН от 2018 г.

„За да привлече чуждестранни инвеститори, Сирия трябва да представи по-прозрачна и не толкова корумпирана политическа и икономическа структура“, коментира Айхам Камел, директор за Близкия изток и Северна Африка в консултантската фирма за политически риск Eurasia Group.

„Рами Махлуф е феномен от миналото. Сега това е опит той да бъде унищожен като единичен играч. Сега Сирия се движи към по-фрагментирана система, която е създадена от новите господари на бизнеса в страната, които се появиха по време на войната, и от други, които винаги са били в Сирия“, обяснява Камел.

Правителството в Дамаск твърди, че телекомуникационната компания на Махлуф Syriatel има дългове за милиони долара. Поради това властите обявиха, че ще направят превантивна конфискация на активите, за да се гарантира изплащането на дължимите суми.

„Асад има отчаяна нужда от пари, за да подкрепи сирийската валута, за да се предприемат инфраструктурни проекти и за да докаже, че може да има мир. Но всъщност той не може да го направи. Ето защо той се нуждае от парите на братовчед си“, смята Джошуа Ландис, директор в Центъра по близкоизточни проучвания в Университета в Оклахома.