Мита и плахост тласкат американските производители на автомобили в канавката

Америка изглежда се отказва от електромобилите. Това е разочароващ ход за страна, чиято капиталистическа жажда някога създаде модерната автомобилна индустрия

18:03 | 19 май 2024
Обновен: 21:41 | 19 май 2024
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изправена пред най-голямото предизвикателство на 21 век, Америка се предава.

Само преди 18 месеца президентът Джо Байдън празнуваше приемането на Закона за намаляване на инфлацията, или IRA, закон за 500 милиарда долара за съживяване на икономиката на САЩ и стартиране на прехода към автомобилен и енергиен сектор с нулеви емисии.

„Ще предприемем най-агресивните действия някога, за да се изправим срещу климатичната криза и да увеличим нашата енергийна сигурност“, каза Байдън тогава. „Американските автомобилни компании и американската работна ръка отделят милиарди долари и много упорит труд и изобретателност, за да направят електрически превозни средства и батерии.“

Този дух на оптимизъм, че ще се справим, се усеща като много далечен спомен в момента.

Ford Motor Co. намалява поръчките от доставчиците на батерии като част от план за намаляване на разходите си за електромобили с 12 милиарда долара, съобщи Bloomberg News. Един неназован източник цитира загуби от $100 000 на кола - съмнителна, макар и често повтаряна цифра. General Motors Co. не изпълнява целите си за електрификация за две поредни години. Компания, която някога се стремеше да произвежда една на всеки пет коли в световен мащаб, продаде по-малко от 76 000 EV миналата година, което се равнява на едно на 200 от 14-те милиона, продадени по света.

Tesla Inc. съкращава 10% от работната си сила и разпуска екипа на Supercharger, на който цялата индустрия разчита, за да осигури опции за зареждане в движение. Акциите ѝ се сринаха с 32% от началото на годината. Продажбите на електромобили в САЩ за първото тримесечие нараснаха само с 2,6% спрямо година по-рано, което е далеч от нивата от 81% и 46% през същите периоди на 2022 г. и 2023 г. Автомобилните анализатори се радват на всяко отдалечаване от батерията.

Междувременно единственото място на планетата, което изглежда безпроблемно преминава към електромобили с компактни коли под $10 000 и блестящи спортни седани за по-малко от $30 000, е откъснато от ключови експортни пазари. Байдън обяви нови мита върху китайските чисти технологии, като централната точка беше учетворяване на таксите върху електромобилите до 100%.

Това, на което сме свидетели, е удивително изпускане на нерви в страна, чийто капиталистически глад някога е създал модерната автомобилна индустрия.

В дългото си възстановяване от финансовата катастрофа през 2008 г. Детройт постепенно напусна международния бизнес, който го превърна в световен лидер. Подразделенията на Ford извън Северна Америка представляват една трета от активите му през 2008 г. Миналата година те бяха намалели под 15%. GM продаде европейски марки, притежавани от 20-те години на миналия век, в разрастващата се къща от марки на Stellantis NV. Уютно сгушени на пазар, защитен от разстояние и мита, и страхувайки се от тежките смени, изисквани както от електрификацията, така и от китайската конкуренция, много ръководители биха искали да вярват, че целият енергиен преход е бил само лош сън.

Тези много обсъждани цифри от $100 000 загуби или повече на EV са добър пример за това. Цифрата е фалшива и зависи от странност на счетоводните правила на САЩ, които означават, че еднократният разход за преосмисляне на автомобилния задвижващ механизъм за първи път от век се третира като текущ годишен разход и след това се разделя на слабите продажби на EV през 2024 г. (Онези, които искат да навлязат в плевелите на този проблем, могат да прочетат този разговор в X, който го обяснява по-задълбочено.) Това е абсурдно, да се държите така, сякаш този взрив от разходи за научноизследователска и развойна дейност няма да осигури никаква полза за десетките милиони електрически автомобили, които ще се продават през следващите десетилетия.

(В интерес на истината, произведените в САЩ електромобили са малко по-скъпи от еквивалентните модели, произведени в Китай, но не драстично – и със сигурност не достатъчно скъпи, за да преодолеят ползата от данъчните кредити от $7500 на превозно средство в Закона за намаляване на инфлацията. Улавянето на Пекин от почти цялата глобална верига за доставки на литиево-йонни батерии носи изненадващо малка полза. При типичен седан с батерия от 50 киловатчаса, китайското предимство в цената възлиза на приблизително $1000.)

Ентусиазмът, с който някои автомобилни ръководители се занимават с подобни фалшиви цифри, не трябва да се приема като знак за това колко скъпи са електромобилите, а за дълбокото културно отвращение към промени в много американски автомобилни компании.

Ако сте работили през цялата си кариера в подразделение за двигатели, което сега изпитва недостиг на научноизследователска и развойна дейност и капитал, за да може да работи като дойна крава за току-що завършилите колежа хлапаци от поколението Z в екипа за EV, такива числа са начин за лобиране на борда за промяна на курса. Ако сте изпълнителен директор, ужасен не толкова от цената, а от качеството на новите EV модели, разработвани от бъдещи китайски съперници, те са полезен начин да убедите политиците да увеличат още повече тарифите - поне до преминаването през фазата на „производствения ад“, която всеки производител на автомобили изглежда издържа по време на преминаването си към EV.

Опасността е, че протекционизмът и корпоративната плахост са много по-лесни за включване, отколкото за изключване, особено с очертаващата се перспектива Тръмп да бъде президент.

Подобно на птици на изолирани острови, американските производители на автомобили се развиват, за да отговарят на странно благоприятна среда - такава, в която могат да растат големи и надути в отсъствието на конкуренция от гладни съперници. Постепенно те ще загубят способността си да летят.

Потребителите, които биха искали да се сдобият с достъпни, чисти и иновативни автомобили, ще бъдат тези, които ще загубят. „Американският народ спечели, а специалните интереси загубиха“, заяви Байдън, когато обяви IRA. Все по-често изглежда, че се случва обратното.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика и суровини. Преди това е работил за Bloomberg News, Wall Street Journal и Financial Times.