Напредъкът в борбата с инфлацията изглежда спрял - заредете се с търпение за лихвите

Служителите на Федералния резерв са на път да получат още едно потвърждение, че напредъкът в борбата с инфлацията е спрял, което подкрепя това, което изглежда е промяна в тона за запазване на по-високите лихвени проценти за по-дълго време от очакваното

20:00 | 21 април 2024
Автор: Моли Смит, Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предпочитаният от политиците във Фед измерител на инфлацията - ценовият индекс на разходите за лично потребление - вероятно е останал повишен през март, според данните, които трябва да бъдат оповестени през следващата седмица. 

Вижда се, че показателят леко се ускорява до 2,6% на годишна база поради нарастването на разходите за енергия. Основният показател, който изключва енергията и храните, се очаква да се повиши с 0,3% спрямо предходния месец след подобно нарастване през февруари.

Rate-Cut Patience
Предпочитаните от Фед измерители на инфлацията се запазват

Въпреки че основните данни за PCE може да не са толкова силни, колкото индекса на потребителските цени - който надхвърли оценките и разтърси пазарите по-рано този месец - председателят на Фед Джером Пауъл и други официални лица сигнализираха, че ще им отнеме повече време, за да придобият необходимата увереност в низходящата траектория на инфлацията, преди да намалят лихвените проценти. 

Политиците ще спазват традиционния период на затъмнение за публични изказвания през следващата седмица, преди двудневното си заседание, което приключва на 1 май.

Новите данни за инфлацията в петък ще бъдат придружени от данните за личните разходи и доходи през март. На фона на здравословното нарастване на заетостта икономистите прогнозират още едно солидно увеличение на разходите на домакинствата за стоки и услуги. Предвижда се и ускоряване на растежа на доходите.

Други данни за седмицата включват първоначалната оценка на правителството за растежа през първото тримесечие, който вероятно се е забавил в сравнение със силния темп от предходния период, но все още е над нивото, което политиците смятат за устойчиво в дългосрочен план.

Ще бъде публикуван и съставен показател за активността на производителите и доставчиците на услуги, както и продажбите на нови жилища. По-късно през седмицата Мичиганският университет ще публикува окончателните си данни за потребителските нагласи и инфлационните очаквания през април.

"Реалният БВП вероятно ще се охлади до около 2,7% през първото тримесечие след средния ръст от 4,2% през второто полугодие на 2013 г. Това все още е над по-дългосрочния устойчив темп от 1,8% според прогнозите на FOMC, което предполага устойчив инфлационен натиск. В перспектива активността ще бъде затруднена от слабостта на дискреционните разходи, като потребителите са все по-чувствителни към цените в условията на повишена инфлация", казват Анна Уонг, Стюарт Пол, Елиза Уингър и Естел У, икономисти на Bloomberg Economics.

Централни банки на фокус
Обобщението на обсъжданията на Банката на Канада ще хвърли повече светлина върху дебата между длъжностните лица за това какво искат да видят, преди да намалят лихвените проценти. Продажбите на дребно за февруари и експресната оценка за март може да потвърдят признаците за забавяне на потребителския растеж в началото на годината.

Rate-Cut Patience
Решения на централните банки за лихвените проценти през тази седмица

На други места решението на Японската централна банка ще се следи внимателно за намеци за бъдещи повишения на лихвите, турските власти може да запазят разходите по заемите, германският бизнес индекс Ifo може да сигнализира за подобрение, а страните от Австралия до Мексико ще публикуват данни за инфлацията.

Азия
Японската централна банка ще представи най-новите си прогнози за цените, малко повече от месец след първото си повишение на лихвите от 2007 г. насам. 

Тъй като се очаква Японската централна банка да запази политиката си, след като прекрати мащабната си програма за облекчаване, икономистите и инвеститорите ще проучат внимателно прогнозите и описанието на инфлационните рискове от страна на BOJ за евентуални намеци относно темпа на бъдещите увеличения на лихвите. 

Rate-Cut Patience
Есенна стъпка на BOJ. Анкетираните икономисти смятат, че октомври е най-вероятното време за следващото повишение на лихвите

Продължаващата слабост на йената ще добави допълнителен пласт напрежение, когато управителят Казуо Уеда ще говори на брифинг след петъчното решение. 

Седмицата започва с очакванията на китайските банки да не се променят основните им лихвени проценти. 

Предварителните данни за износа от Южна Корея ще дадат представа за силата на световната търговия. Зависимата от търговията страна публикува данните за брутния си вътрешен продукт в четвъртък, като се очаква икономиката да е нараснала със същия темп като през предходните четири тримесечия. 

Централната банка на Индонезия вероятно ще запази разходите по заемите на ниво от 6%. 

През седмицата Сингапур, Австралия и Малайзия оповестяват данни за инфлацията, като месечните данни от "Down Under" се очаква да покажат първото ускоряване от септември насам.

Европа, Близък изток, Африка
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард ще изнесе реч в понеделник в Йейлския университет, тъй като удължава посещението си в САЩ след срещите на Международния валутен фонд/Световната банка.

В Европа през следващите дни са планирани изказвания на няколко нейни колеги. Сред тях ще бъдат членовете на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел и Пиеро Чиполоне, както и управители, сред които Йоахим Нагел, Франсоа Вилерой дьо Гало и Фабио Панета.  

Ключовите данни за еврозоната включват потребителското доверие в понеделник, първоначалните резултати от месечните проучвания на мениджърите по покупките във вторник и проучването на ЕЦБ за потребителските очаквания в петък. 

Сред големите икономики основното събитие ще бъде германският индекс на бизнес нагласите Ifo в сряда в момент, в който политиците наблюдават обрат към по-добро в най-голямата европейска икономика след период на стагнация и свиване.

Вторник ще бъде натоварен в Обединеното кралство. Данните за PMI ще бъдат публикувани успоредно с тези за еврозоната, като тогава се очакват и последните данни за публичните финанси. Главният икономист на Английската централна банка Хю Пил и неговият колега Джонатан Хаскел ще говорят през този ден.

Швейцарската национална банка ще проведе годишното си общо събрание в петък, ден след публикуването на финансовите резултати. В миналото събитието привличаше активисти за климата, а този път те може да бъдат мотивирани от парламентарния вот, който одобрява позицията на централната банка да не взема предвид екологичните рискове в паричната си политика.

Във вторник централната банка на Южна Африка ще публикува своя шестмесечен преглед на паричната политика, в който ще даде насоки за перспективите си по отношение на инфлацията и лихвените проценти. 

В по-широкия регион са планирани няколко решения за паричната политика:

Във вторник Унгария ще продължи да забавя намаляването на най-високия лихвен процент в Европейския съюз, тъй като официалните лица се сблъскват с множество рискове, като същевременно се опитват да защитят нестабилния форинт.

Два дни по-късно централната банка на Украйна ще определи политиката си в резултат на забавянето на инфлацията.

Също в четвъртък турските официални представители може да запазят основния лихвен процент на 50% след изненадващото му повишаване миналия месец. Някои анализатори не изключват още едно увеличение, ако политиците видят, че перспективите за инфлацията се влошават от виждания от тях връх от около 75% през следващите месеци.

В петък Банката на Русия се очаква да запази лихвения си процент на 16%, след като официалните представители сигнализираха за "дълъг период" на строги парични условия през тази година на фона на трайно високата инфлация и влошаването на външната търговия поради санкциите.

Същия ден се предвижда Ботсвана да запази разходите по заемите непроменени, като инфлацията е под целевия диапазон от 3% до 6%.
Латинска Америка

В Мексико данните за инфлацията в началото на април вероятно ще засилят спекулациите, че централната банка ще направи пауза на заседанието си през май, тъй като анализаторите очакват, че отпечатъкът от средата на месеца отново е изтласкал инфлацията над 4,5%.

Управителят на Банксико Виктория Родригес заяви в интервю за Bloomberg този уикенд, че неотдавнашният пристъп на волатилност на мексиканското песо вследствие на нарастващото напрежение в Близкия изток не е притеснителен за инфлацията.

Rate-Cut Patience
Инфлацията в Мексико е над целевата стойност за 47-и пореден месец. Инфлация в средата на месеца спрямо целевата стойност на Банксико за последен път е била на/под целевата стойност през май 2020 г.

Очакват се също така данните за променливия БВП за февруари, които е много вероятно да покажат пети пореден спад на месечна база, както и мартенският доклад за пазара на труда.

Що се отнася до паричната политика, централната банка на Парагвай се очаква да намали разходите по заемите за девето поредно заседание до 5,75%, преди да си вземе почивка на срещата си през май. 

Аржентина докладва месечните си бюджетни резултати за март, след като през януари и февруари имаше последователни излишъци благодарение на т.нар. шокова терапия на икономическите мерки на президента Хавиер Милей. Анализаторите очакват същите тези строги икономии да повлияят на данните за БВП през февруари след силно отрицателния резултат през януари.

Rate-Cut Patience
Инфлацията в Бразилия не се очаква да достигне целевите си стойности преди 2027 г. Проучванията на централните банки и сценариите не предвиждат в прогнозния хоризонт инфлацията да достигне 3%.

В Бразилия анкетата на централната банка сред анализаторите вероятно ще покаже по-нататъшна ерозия на инфлационните очаквания след предложението на правителството да намали бюджетните си цели.

Най-голямата латиноамериканска икономика ще представи и доклада си за текущата сметка за март, преките чуждестранни инвестиции, събираемостта на данъците и данните за банковото кредитиране, както и доклада си за инфлацията в средата на месеца.

Според предварителния консенсус инфлацията ще бъде под 4%, което е в рамките на допустимия диапазон от 1,5% до 4,5%, но все още е доста над целевата стойност от 3%.