Какво се обърка с инфлацията в САЩ

За упоритaта инфлация в началото 2024 г. отчасти в виновен завоя в политиката на Федералния резерв

06:52 | 19 април 2024
Обновен: 07:04 | 19 април 2024
Автор: Моли Смит и Стив Матюс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Това трябваше да бъде годината, в която инфлацията в САЩ изминава последната миля до 2%, позволявайки на Федералния резерв постоянно да намалява лихвените проценти от най-високото им ниво от две десетилетия. Сега тези очаквания са попарени.

Ръста в цените се оказва много по-устойчив от очакваното на фона на устойчива икономика и пазар на труда. Във вторник председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че постоянната инфлация означава, че разходите по заемите ще останат високи за по-дълго време, отколкото се смяташе досега, промяна в тона с последствия за политиката по света.

Продължителният недостиг на жилища е отчасти виновен, както и растящите цени на стоките и премиите за автомобилни застраховки. Но някои също обвиняват самия Пауъл за преждевременното телеграфиране на намаления на лихвените проценти, което запали оптимизма на финансовите пазари и подхрани икономическата активност.

„Те просто сбъркаха картината на инфлацията“, каза Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander US Capital Markets LLC. „Грешката, която направиха, беше, че наистина се влюбиха в комбинацията от наистина силен растеж и доброкачествена инфлация, която видяхме през втората половина на миналата година.“

Търговците сега виждат само едно до две намаления на лихвените проценти тази година от сегашното ниво от 5,25% - 5,5%. Това е далеч от приблизително шестте, които те очакваха в началото на 2024 г., и трите, които служителите на Фед отбелязаха само преди месец. Инвеститори и икономисти отбелязват възможността тази година изобщо да няма съкращения.

Представители на Фед твърдят, че инфлацията все още като цяло е в низходяща тенденция, но те също така подчертаха, че разходите по заемите няма да се понижават, докато не са по-уверени в тази траектория.

Докато голяма част от щетите от инфлацията са най-очевидни в индекса на потребителските цени - който се ускори до 3,5% през март спрямо година по-рано - предпочитаният показател на Фед е индексът на цените на личните потребителски разходи. PCE се доближава до целта на централната банка от 2% - регистрирайки 2,5% през февруари - но напредъкът по този показател също е в застой.

Ето някои причини за последната вълна от инфлация в САЩ:

Подслон, застраховка

Подслонът, който представлява около една трета от CPI, се оказа най-упорит. Въпреки някои по-навременни измервания от Бюрото по трудова статистика, Zillow Group Inc. и Apartment List, които показват намаляване на ръста на наемите за нови договори за наем, съответните компоненти в CPI все още не отразяват това.

Част от забавянето е, защото повечето наематели не се местят през дадена година. Това е особено вярно сега и за собствениците на жилища, много от които са заключили евтини ипотечни лихви по време на пандемията и не искат да вземат нови над 7%.

Също така конструкцията на индекса играе роля: жилищата се вземат на извадка само на всеки шест месеца, което означава, че промените в наемите отнемат време, за да се обработят месечните данни.

Междувременно PCE приписва на подслона много по-ниска тежест, което помага да се обясни защо тенденцията е по-ниска от CPI.

Друг двигател на инфлацията са разходите за застраховки. Застраховките на наемателите и домакинствата се покачват с най-бързия темп от девет години, докато автомобилните застраховки скочиха с 22,2% през годината до март, най-много от 1976 г. Ключова причина: Автомобилите сега са по-сложни в технологично отношение и следователно струват повече за ремонт.

Суровини

След спада през по-голямата част от миналата година цените на енергията - по-специално на петрола - се покачиха през първото тримесечие, а ескалацията на войната в Близкия изток заплашва да ги тласне още нагоре. Ралито се изрази в поскъпване на бензина. Цените на електроенергията също се покачиха.

Централните банкери предпочитат да разглеждат така наречените базисни измервания на инфлацията, които премахват цените на храните и енергията, които могат да бъдат нестабилни. Те също така са разгледали още по-тесен калибър, известен като „суперядро“, отнасящ се до разходите за услуги, с изключение на енергията и жилищата – и дори това е твърде силно поради стабилния пазар на труда.

Но скокът в цената на петрола и другите суровини е невъзможно да се пренебрегне, тъй като може да доведе до по-скъпи доставки и стоки. Бензинът и подслонът заедно представляват над половината от месечния напредък в CPI през март.

Завоят на Пауъл

През декември Пауъл стимулира големи пазарни залози за намаляване на лихвените проценти, като каза, че подобни ходове са „очевидно“ тема на дискусия.

Ефектът от коментарите беше равен на понижаване на лихвените проценти с 0,14 процентни пункта - и също така ще добави около половин процентен пункт към CPI тази година, според Анна Уонг, главен икономист за САЩ в Bloomberg Economics.

Сега Пауъл „разглежда възможността, че дезинфлацията наистина е спряла и че летвата за намаляване на лихвите може да се е повишила“, каза Уонг. „Това повишава риска тази година да няма намаление на лихвите, ако нивото на безработица се промени малко от днес.“

Пазарна еуфория

В допълнение към икономическото въздействие след декемврийските забележки на Пауъл, акциите и облигациите добавиха 7,5 трилиона долара към комбинираните си стойности през пика на пазара през март – което се равнява на приблизително 30% от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Перспективата за по-ниски лихви насърчи инвеститорите да наддават за рискови активи от всякакъв вид. S&P 500 отбеляза 22 рекордни върхове през 2024 г., докато рисковите премии по корпоративни облигации – допълнителната доходност, която инвеститорите изискват спрямо държавните облигации – се свиха този месец до повече от двегодишно дъно.

Всичко това допринася за съществено облекчаване на финансовите условия, като индексът на Bloomberg, проследяващ инвестиционния фон, сега е по-спокоен, отколкото преди Фед да предприеме своето агресивно затягане преди две години.

Клаудия Сам, бивш старши икономист от Фед, обвинява пазарите, а не Пауъл. „Степента, до която пазарите чуват само това, което искат, е умопомрачителна“, каза Сам, главен икономист в New Century Advisors LLC.