Георгиева: Високите лихви хапят

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

16:30 | 19 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Мога ли да се намеся и да Ви попитам какъв, според Вас, е източникът на този оптимизъм? Какво стои зад това? Какво Ви кара да вярвате, че тези намаления на лихвените проценти идват?

Е, виждаме, че икономиката наистина е леко прегрята, но отчасти това се дължи на фискалната политика в Съединените щати. Има място да охладим малко икономиката, просто като бъдем по-бдителни. И това би помогнало на Съединените щати като цяло, защото, както знаем, дефицитът е достигнал до 7%.

Втората причина е, че досега бизнес средата в Съединените щати не реагира много твърдо на високите лихвени проценти. Но откриваме малко смекчаване, особено при малките и средните предприятия. А това ни показва, че високи лихвени ставки в крайна сметка хапят.

Може ли да задълбаем още малко в това? На практика ни казвате, че уникалността на САЩ, за която толкова много хора говорят, е в крайна сметка неустойчива?

Не, не съм казала това. Ще ви какви са източниците на тази изключителност. И мисля, че те ще са трайни.

Единият са много дълбоките капиталови пазари. Хората идват тук не само защото могат да генерират повече доходи с високи лихвени проценти, те идват тук защото икономиката е много жизнена и капиталовите пазари са дълбоки.

Второ, иновациите в Съединените щати преминават много бързо от идея към бизнес начинание и след това към разрастване.

И трето, САЩ се възползват от много жизнена работна сила в съседство. Това, което в очите на много хора е проблем, и признавам, че има елементи от този поток от хора, който е тревожен, но всъщност тези хора захранват пазара на труда в Съединените щати. По начин, който поддържа заплатите по-ниски, отколкото в някои други страни и запазва способността на бизнеса да се развива практически неограничено.