Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Световните пазари се стабилизираха след сътресенията в началото на седмицата

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 18.04.2024 г.

13:06 | 18 април 2024
Обновен: 10:12 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Азиатските валути поскъпнаха, тъй като властите се противопоставиха на по-силния долар. Европейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,3%, а американските фючърси сочеха, че при отварянето на Уолстрийт S&P 500 ще отбележи първия си ръст от пет дни насам. Taiwan Semiconductor Manufacturing отчете първото си увеличение на печалбата от една година насам, след като силното търсене на изкуствен интелект съживи растежа на най-големия производител на чипове в света. Индексът на долара се понижи за втори ден, а доходността на 10-годишните държавни ценни книжа се понижи с 2 базисни пункта.

Аргументите за по-висока доходност в САЩ и по-силен долар остават, след като стабилните икономически данни в САЩ и упоритата инфлация принудиха инвеститорите да охладят залозите си за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Русия е атакувала критична инфраструктура в Ивано-Франковска област 

Русия атакува с дронове критична инфраструктура в западната украинска Ивано-Франковска област, като отломките им са причинили пожари. Това съобщи ръководителят на областната администрация Свитлана Онишчук в социалната мрежа „Телеграм“. Тя допълни, че няма жертви и че противовъздушната отбрана е свалила всички безпилотни апарати. Спешните екипи продължават работа на място.

В момента няма детайли за щети по критичната инфраструктура. Взривовете бяха чути в областта рано сутринта, съобщиха местните медии, докато украинската ВВС допълни, че над нея са летели руски дронове. През последните седмици Русия засили ударите с голям обсег по украинската критична инфраструктура, нанасяйки значителни щети по енергийната система на страната.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.