Номерата на Мъск в Tesla започват да остаряват

Компанията за електромобили продължава да прокарва посланието си за "следваща фаза на растеж", но става все по-трудно да се погледне отвъд спада в продажбите на автомобили и невълнуващата им гама

09:01 | 16 април 2024
Обновен: 09:02 | 16 април 2024
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В случай, че не сте знаели, че Tesla Inc. е на прага на нова вълна на растеж, сега компанията съкращава работната си сила с повече от 10%. Всичко е написано там някъде в плана.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск информира служителите този уикенд, че повече от 14 000 от тях - въз основа на данните в края на 2023 г. - ще напуснат незабавно производителя на електрически превозни средства. Съобщението е една част съжаление, три части оптимизъм. Фразата "следваща фаза на растеж" се появява отгоре и в началото, с нейно производно някъде по средата. Всичко това са съвсем нормални корпоративни неща: компаниите, които правят големи съкращения, трябва да наблегнат на по-стройния и по-здрав организъм, който ще се появи. Но това е Tesla в интересен момент от своето развитие, така че контекстът има значение.

Изминалата година стана свидетел на поредица от събития, свързани с Tesla, които я отличават като автомобилна компания. Произведе твърде много превозни средства спрямо търсенето. Намали цените, за да ги продаде, с определено смесени резултати. В резултат на това маржовете са намалени. Компанията пусна на пазара нов нов модел, за да вдъхне отново известна сила, с не толкова сигурен успех. И направи всичко възможно, за да се препозиционира в съзнанието на инвеститорите като компания с изкуствен интелект.

Добре, последният момент не е много характерен за автомобилна компания, но е характерен за Тесла. След провала на тримесечните данни за продажбите по-рано този месец, които пропуснаха прогнозите с много, и след това странната драма с новината на "Ройтерс", че Tesla се е отказала от плановете си за евтин модел – което беше някак си отречено – Мъск обяви предстоящо разкриване на роботаксита. Каквото и да бъде разкрито през август, усещането, че Tesla се стреми да преформулира историята около обширни визии за AI, вместо настоящата реалност на намаляващите обеми на превозни средства, е осезаемо.

Наистина, през същия уикенд Tesla, в който информира служителите за съкращенията, тя намали наполовина месечната абонаментна такса за своя пълен пакет за самостоятелно шофиране (FSD). Както се случва при кутиите на четири колела, бъдещето изглежда не се продава само. Въпреки че новата цена от $99 на месец може да изкуши повече шофьори да се регистрират за FSD по този начин, също така е вероятно да отнеме от тези, които купуват пакета предварително, който в момента е $12 000, добавяйки допълнителен насрещен вятър към маржовете на печалба, поне в близко бъдеще.

Съкращенията ще предложат известен щит, но е трудно да се определят количествено ползите. Към 2022 г. глобалната средна компенсация на служителите на Tesla е около 34 000 долара. Ако приемем 10% увеличение оттогава - инфлацията е лепкава - и 14 500 съкращения, това е около $550 милиона преди разходите за обезщетения и данъци. Въз основа на текущата консенсусна прогноза, това е може би 4-5% от печалбите за 2024 г. Разбира се, това са предположения, но това изглежда по-скоро като спестяване на стотинки, отколкото нещо трансформиращо за финансите - и акциите.

За тази цел Tesla се нуждае от нов евтин модел, за да обнови своята гама и да разшири пазара. Или наистина функционално роботaкси. Първото изглежда поне година-две в бъдеще. А внезапното напускане на един от малкото назовани служители на компанията на Tesla, Андрю Балино, старши инженер по задвижването, предполага, че дори тази времева линия може да е оптимистична. Роботаксито изглежда, както винаги, значително свръхпродадено като концепция.

Съкращенията в Tesla добавят към разказа, че е автомобилна компания, която се справя със забавяне. Въпреки това акциите ѝ остават на цена от около 55 пъти бъдещите печалби - приблизително там, където бяха в началото на месеца, преди тези данни за продажбите да пробият дупка в прогнозите. Инвеститорите изглежда все още не са получили бележката. Резултатите излизат следващата седмица.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times.