Нови изгряващи звезди задвижват 50-милиардните харчове на Персийския залив

Държавите от Персийския залив се стремят да реализират своите големи международни амбиции, като създават водещи глобални компании на фона на ограничените възможности у дома

21:00 | 1 септември 2023
Автор: Динеш Наир, Николас Параси
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Богатите на петрол монархии от Персийския залив сключват все повече международни сделки чрез подкрепяни от държавата фирми, вместо чрез държавните инвестиционни фондове в региона, тъй като се стремят да диверсифицират икономиките си и да спечелят повече влияние в световен мащаб.

Наред с милиардите долари суверенни инвестиции, държавните компании в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - много от които също са подкрепени от фондовете за богатство - са участвали в сделки за поне 50 млрд. долара тази година в сектори от телекомуникациите до възобновяемите енергийни източници и хазарта. 

Въпреки че глобалната инвестиционна вълна на суверенните фондове вероятно ще продължи, повече стратегически сделки се очаква да бъдат осъществени чрез най-големите корпорации в региона, като например производителя на чиста енергия Masdar от Абу Даби, Emirates Telecommunications Group и Saudi Arabian Mining Co.

Тази седмица Pure Health, чийто мажоритарен собственик е ADQ от Абу Даби, купи един от най-големите независими болнични оператори в Обединеното кралство в сделка за 1,2 млрд. долара. AviLease, лизингодател на самолети, собственост на Обществения инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, се съгласи да закупи авиационния финансов бизнес на Standard Chartered Plc за 3,6 млрд. долара. 

Промяната в сключването на сделки показва как държавите от Персийския залив се стремят да реализират своите големи международни амбиции, като същевременно създават водещи глобални компании на фона на ограничените възможности за разширяване на дейността си у дома.

Тези усилия съвпадат с по-широките планове за привличане на инвестиции и технологии, както и за изграждане на нови индустрии и производствени мощности. Стратегията следва примера на страни като Южна Корея, където компании като Samsung Electronics Co Ltd. се превърнаха в нарицателно име.

"Корпорациите в Близкия изток, особено в Саудитска Арабия и ОАЕ, са упълномощени от своите суверенни спонсори да търсят трансформиращи сделки", каза Хамза Гирах, съпредседател на звеното за банкиране, капиталови пазари и консултации на Citigroup Inc. за Близкия изток и Африка. "Това е най-голямата промяна, която наблюдаваме при сключването на сделки в Близкия изток, а именно появата на тези компании, които търсят растеж в чужбина и желаят да се разширят чрез придобивания."

Oil-rich Gulf
Табела на Saudi Arabian Mining Co. в Рас Ал Хаир, Саудитска Арабия.

През изминалата година много от световните компании, които сключват сделки, се обърнаха към държавните инвестиционни фондове от Персийския залив, които общо контролират активи на стойност най-малко 3 трилиона долара, като към водещ източник на финансиране, тъй като други се оттеглят. Според доклад на Bain & Co. през миналата година сключването на сделки в Близкия изток е нараснало с 39% благодарение на суверенните фондове и корпорациите в региона. За сравнение, глобалната активност в областта на сливанията и придобиванията е спаднала с 12%. 

Банкерите от Уолстрийт вече отделят повече време за изграждане на връзки с някои от най-големите компании в региона на Персийския залив, вместо да насочват всичките си усилия към инвестиционните фондове. Много от тези фирми наскоро назначиха нови управленски екипи с опит в сключването на сделки, връзките с инвеститорите и финансите, за да осъществяват придобивания. 

Досега придобиванията от страна на близкоизточните суверенни фондове включваха предимно миноритарни дялове. Сделките от страна на компании, подкрепяни от държавата, позволяват на фирмите да придобият контролни дялове и да получат по-голямо влияние върху бизнеса чрез места в управителните съвети и права на глас. Някои фирми, като Adnoc, също се обединяват с международни партньори, за да осъществят сделки. 

Oil-rich Gulf
Ето къде компаниите от Персийския залив харчат парите си

"Инвеститорите от Близкия изток са все по-често на първо място в международните процеси на продажба", казва Анди Кернс, управляващ директор и ръководител на Близкия изток и Африка на капиталовите пазари в Houlihan Lokey Inc. "В същото време международните участници разглеждат кандидатите от Близкия изток като привлекателни партньори във все повече ситуации."

В Абу Даби, който управлява около 1,5 трилиона долара суверенно богатство и е дом на фондове като Abu Dhabi Investment Authority и Mubadala Investment Co, международната експанзия се движи от амбицията на управляващата фамилия Ал Нахаян - и по-специално на шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян. 

Разглежданата по-рано тази година оферта на First Abu Dhabi Bank PJSC, чийто председател е шейх Тахнун, за закупуване на британската Standard Chartered Plc показва мащаба на амбициите на корпорациите от региона и на богатите държави, които ги подкрепят. Свързаните с него структури също така проучиха потенциални оферти за бутиковата инвестиционна банка Lazard Ltd. и британското подразделение на Silicon Valley Bank след нейния фалит, показвайки стремежа на Абу Даби да играе по-голяма роля на международната финансова сцена.

През април Mubadala се обедини с фирмата за изкуствен интелект G42 от Абу Даби, контролирана от шейх Тахнун, за да придобие европейската верига диализни клиники Diaverum на Bridgepoint Group Plc. Контролирано от него дружество участваше и в сделка с милиардера банкер Хайме Гилински за придобиване на най-големия производител на храни в Колумбия Grupo Nutresa.

Енергиен гигант
Много държавни компании използват огромни капиталови масиви, за да осъществяват сделки. Твърди се, че Adnoc се готви да увеличи неофициалната си оферта за германската химическа група Covestro AG до около 11,6 млрд. евро от по-ранна оферта за 11 млрд. евро, съобщи Bloomberg. 

Енергийният гигант от Абу Даби търси сделки, за да се конкурира по-добре с химическото подразделение Sabic на Saudi Aramco, както и за да развие собствените си операции по веригата и възобновяемата енергия. 

Adnoc води отделни разговори с австрийската OMV AG за потенциално сливане на две подкрепяни от тях компании - Borouge Plc и Borealis AG, за да се създаде компания за химикали и пластмаси на стойност над 30 млрд. долара.  

Междувременно телекомуникационната компания e& от Абу Даби, която е на стойност 60 млрд. долара, преследва амбициозна стратегия за разширяване, след като стана най-големият акционер на Vodafone Group Plc. Фирмата е упълномощена от правителството да търси опортюнистични сделки и е наела бившия изпълнителен директор на Morgan Stanley Иля Кийков за ръководител на отдела за сливания и придобивания, съобщи Bloomberg. Неотдавна тя се съгласи да плати 2,15 млрд. евро за контролен пакет акции в някои от активите на PPF Telecom Group в Източна Европа. 

Държавните фирми в Саудитска Арабия също разширяват дейността си. През април Saudi Telecom Co. направи първата си стъпка в Европа, когато се съгласи да закупи портфолио от активи за съоръжения с телевизионни кули от United Group за 1,22 млрд. евро. През юли кралството направи опит да внедри огромното си богатство в световната минна индустрия, когато PIF и Maaden се договориха да закупят дял в подразделението за цветни метали на Vale SA. 

Oil-rich Gulf
Рекламен билборд на Saudi Telecom Co. в Рияд, Саудитска Арабия. 19 януари 2023 г. Снимка: Джереми Суйкър/Bloomberg

PIF финансира компаниите, докато кралството навлиза все по-дълбоко в сектори от спорта до туризма чрез серия от значими придобивания. Фондът използва Savvy Gaming Group, за да похарчи милиарди, купувайки организатора на турнири по електронни спортове ESL, издателя на електронни игри Scopely Inc. и дял в скандинавския разработчик Embracer Group AB, правейки своя отпечатък в индустрията на видеоигрите.

Оттегляне
Други опити за международна експанзия са по-малко успешни. Saudi National Bank, която е 37% собственост на суверенния фонд на кралството, планираше да използва инвестицията си в Credit Suisse, за да разшири бизнеса си с управление на богатството и инвестиционно банкиране в кралството и в световен мащаб, преди коментари на нейния председател да предизвикат верига от събития, които в крайна сметка доведоха до срива на швейцарския кредитор.

В Абу Даби подкрепяната от държавата компания Emirates Steel Arkan през юли се отказа от потенциална инвестиция в стоманодобивното подразделение на Thyssenkrupp AG, въпреки че търси начини да разшири бизнеса си с различни партньори като част от това, което нарича "амбициозна стратегия за растеж". 

Въпреки това този опит не възпира амбициите на най-големите корпорации в региона. Най-голямата компания за възобновяеми енергийни източници в ОАЕ Masdar търси енергийни фирми в САЩ и Европа и проекти за офшорни вятърни централи в Азия, тъй като се стреми да увеличи дейността си повече от два пъти през това десетилетие. А след като Adnoc се стреми да купи бразилската Braskem в партньорство с Apollo Global Management за около 7,6 млрд. долара и след като BP Plc сключи сделка за 2 млрд. долара с израелската Newmed, се очакват още огромни сделки. 

"Екипите за сключване на сделки са станали много по-усъвършенствани, с впечатляващи корпоративни родословия и с пръст на пулса по отношение на способността да откриват изгодни пазарни възможности в различни сектори и географски райони", казва Мелиса Форбс-Миранда, базираната в Дубай юристка, занимаваща се със сливания и придобивания, и партньор в Stephenson Harwood. "Влиянието на корпорациите, подкрепени от държавни инвестиционни фондове, върху сключването на сделки в световен мащаб вероятно ще нарасне още повече през следващото десетилетие и след това."