Странното шоу на Карлос Гон в Nissan нямаше как да не продължи

Провокативен съдебен иск за 1 милиард долара, заведен от укриващия се архитект на алианса Renault-Nissan, ще затрудни френските и японските автомобилни производители да продължат напред

09:01 | 22 юни 2023
Автор: Крис Брайънт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако има нещо, което всеки трябва да е научил досега за избягалия автомобилен директор Карлос Гон, това е дарбата му за самореклама и театър.

Макар и да не съперничи на дръзкото бягство от Япония през 2019 г. след ареста му по обвинения във финансови злоупотреби (които той отрича), новината, че Гон съди бившия си работодател Nissan Motor Co. и свързани с него лица за огромното 1 милиард долара обезщетение, е доста забавна. За контекст, това е повече от 5% от пазарната капитализация на Nissan.

Правната маневра хвърля светлина върху нещастния брак Renault-Nissan и безспорно лошото отношение към Гон от японската правна система (включително дълъг период на изолация) в един нещастен момент. Напоследък Renault SA и Nissan звучаха искрено в решимостта си да загърбят напрежението в съюза си и да начертаят нов курс, като изравнят своите дялови участия. Междувременно глобалните инвеститори започнаха да гледат по-благосклонно на японските акции, отчасти поради схващанията, че корпоративното управление там се е подобрило.

Гон настоява, че Nissan е измислил нелегитимен план да го арестува поради опасения, че иска да задълбочи алианса Renault-Nissan. Япония го обвини в неотчитане на лични доходи, докато Франция иска задържането му във връзка с злоупотреба с активи на компанията.

Фактът, че той води дело в Ливан — където той е популярна фигура и живее откакто се укрива и не може да бъде екстрадиран — ме кара да мисля, че той няма голяма надежда да си върне парите от японците, които със сигурност няма съдействат напълно, ако изобщо съдействат. Съдебно дело в САЩ и свързаното с него съдебно откритие на факти биха били много по-плашещи за Nissan.

Финансовият иск, включващ повече от 500 милиона долара пропуснати заплати и акции, плюс подобна сума в обезщетения за оклеветяване на характера му и накърняване на бъдещите възможности за работа, е отражение на високото мнение на Гон за таланта си като световно известен автомобилен изпълнителен директор. Той рядко е пропускал възможност, включително в този съдебен процес, да напомни на света, че е можел да спечели много повече, работейки другаде.

Огромната сума обаче е доста глуха с оглед на фурора около пищните разходи на Гон, докато той управляваше алианса Renault-Nissan. (Помните ли тематичното парти във Версай на тема Мария-Антоанета?)

Съгласно споразумението, обявено през февруари, Renault ще намали дела си в Nissan до 15%, а остатъкът ще бъде предоставен на доверие в очакване на евентуалната му продажба. Фактът, че Renault държеше 43% дял в Nissan, докато японците държаха само 15% дял от френската компания (без право на глас), беше вечен източник на напрежение. Предстоящото напускане на изпълнителния директор на Nissan Ашвани Гупта, който според съобщенията се е съпротивлявал на някои отстъпки на Renault, може да ускори процеса на постигане на мир.

Естествено, архитектът на алианса не е фен: делото на Гон нарича подновяването на съюза „катастрофално споразумение“, без да уточнява.

Новият главен изпълнителен директор на Renault Лука де Мео действа бързо, за да обърне френската група и планът му да обособи бизнеса си с електрически превозни средства, Ampere, преди потенциалното листване на борсата по-късно тази година, според мен е обещаващ начин за подчертаване на силните му страни при превозните средства, задвижвани с батерии. Ако сте скептични, препоръчвам ви да разгледате много атрактивния Renault Megane E-tech; предстоящото възраждане на градския автомобил Renault 5 изглежда още по-добре. Ampere има за цел да излезе на рентабилност още през 2025 г., каза Renault в понеделник, а Nissan обеща да закупи миноритарен дял в новата компания; всичко това е окуражаващо.

Но и Renault, и Nissan имат много да наваксват. Техните акции остават далеч под нивата, когато Гон беше задържан през 2018 г. Маржовете на печалбата на Nissan остават разочароващи, докато Renault е потенциално уязвим от ценова война в Европа, подтикната от Tesla Inc. и нововъзникващата китайска конкуренция. Междувременно Fiat Chrysler и Peugeot увеличиха натиска, като се сляха, за да създадат Stellantis NV.

Малко вероятно е Nissan скоро да плати голям чек на Гон. Въпреки това присъствието му по крилата, търсейки финансово възмездие, е безполезно напомняне на инвеститорите, че историята на Renault-Nissan е обречена да бъде засенчена от драма.

Крис Брайънт е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ индустриални компании в Европа. Преди това е бил репортер за Financial Times.