Nissan има за цел да превърне Европа в основен пазар за продажби на автомобили

Японската група възобновява плановете си за разрастване в региона след сделка с партньора на алианса Renault

08:29 | 13 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nissan планира да продаде повече автомобили в Европа в набор от амбициозни цели, които включват издигане на региона до същото глобално значение като Китай, Япония и САЩ.

Главният оперативен директор Ашвани Гупта каза в интервю за Financial Times, че японският производител на автомобили е разширил списъка си от „основни пазари“, за да включи Европа, възраждайки апетита си за растеж в регион, където исторически е имал трудности срещу силни местни конкуренти.

Новият фокус също така включва обръщане на предишни планове за намаляване на гамата от модели в региона и ускоряване на постепенното премахване на автомобили само с двигател с вътрешно горене.

„Подценихме потенциала на марката Nissan в Европа“, каза Гупта.“Убедени сме, че имаме голям потенциал в Европа.”

„Сега имаме четири основни пазара“, добави той.

Този ход следва сделка между Nissan и неговия партньор в алианса, френския производител на автомобили Renault, която постигна споразумение за спасяване на тяхното проблемно 24-годишно сътрудничество.

Рамката на сделката, обявена този месец, има за цел да стабилизира техните исторически противоречиви отношения, изравнявайки кръстосаните дялови участия и определяйки нови съвместни проекти.

Една от основните области на припокриване между партньорите в алианса е в Европа, сърцето на Renault.

Nissan традиционно е по-слаб играч в региона и преди това намаляваше инвестициите.

Компанията затвори завода си в Барселона и прекрати плановете си да произвежда SUV X-Trail в Обединеното кралство, а през 2020 г. посочи Китай, САЩ и Япония като „основни“ пазари, като същевременно пропусна Европа, повдигайки въпроси относно дългосрочния си ангажимент към пазара.

Но оттогава компанията спечели пазарен дял в Европа, докато SUV Nissan Qashqai се превърна в най-продаван модел в Обединеното кралство.

Миналата година Nissan също обяви инвестиция от над 1 милиард евро заедно с доставчика на батерии Envision в завода си в Обединеното кралство в Съндърланд.

Освен това японската група планира да представи малък електрически модел, който да се конкурира в базовия сегмент.

Автомобилът ще бъде базиран на Renault 5, ново акумулаторно превозно средство, като първа стъпка към по-тясно сътрудничество с партньора на френския алианс след сделката за възстановяване на отношенията.

Nissan първоначално планираше да спре продажбата на най-малката си кола, Micra, когато новите правила за двигателите в ЕС влязат в сила по-късно това десетилетие, каза Гупта.

Няколко производители на автомобили предупредиха, че разпоредбите за двигатели Euro 7 ще увеличат разходите им, което ще затрудни реализирането на печалба от малки модели.

„Ако има специфични за Европа продукти като наследника на Micra, лекотоварни автомобили, определено ще използваме Renault в това“, каза Гупта.

„Вярваме, че сътрудничеството ни с Renault ще се разшири и това ще даде тласък на марката в Европа.“

Nissan също увеличава процента на хибридни или електрически автомобили в гамата си до 98 процента от моделите в Европа до 2026 г. от предварително обявените 60 процента, като до голяма степен приключва бизнеса си с двигатели с вътрешно горене в региона, каза Гупта.

Освен че предлага превозни средства само с батерии като Nissan Leaf и Ariya и хибридни модели, които използват технологията на Renault, Nissan има „e-power“, който разчита на бензинов двигател за зареждане на батерията, която задвижва колелата.

„Излизаме от ICE [двигатели с вътрешно горене]. Ще се съсредоточим върху e-power и електрическата батерия, с по-голям акцент върху електрическата батерия“, каза Гупта.