Кремъл предлага двойката Тръмп-Путин за изборите през 2024 г.

Руският президент се завръща в политиката на САЩ, обявявайки враговете на Тръмп за свои врагове. Това не трябва ли да накара републиканците да се замислят?

08:22 | 26 май 2023
Автор: Андреас Клут
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Странната и неприятна връзка между Владимир Путин и Доналд Тръмп продължава. Ако сте MAGA републиканец и не се замисляте досега, нещо не е наред с вас.

Последният удар по здравия разум е нов списък от санкции, наложени на американски лица от руския президент тази седмица. Това вече е странно. Не сме ли ние на Запад тези, които му налагаме санкции за воденето на геноцидна завоевателна война срещу Украйна?

Но, случва се и това. Путин, както винаги, разпространява собствените си разкази, които безразсъдно преобръщат реалността. Така че според книгата на Кремъл Русия е тази, която трябва да накаже Запада за неговата агресия.

По-страшната част е изборът на Путин от 500-те американци в този списък. Доста от тях нямат нищо общо с Русия или американската политика спрямо Кремъл. Вместо това те споделят различно разграничение: те са вътрешни врагове на бившия американски президент.

В списъка попада Летиция Джеймс, например, главният прокурор на Ню Йорк, която съди Тръмп за измама. И Брад Рафенспергер, държавният секретар на Джорджия, който се противопостави на Тръмп, когато след загубата на изборите през 2020 г. президентът оказа натиск върху него, за да „намери“ гласове, които да обърнат резултата. Там е и Майкъл Бърд, полицаят, който застреля про-Тръмп бунтовник на 6 януари 2021 г., когато тълпи от MAGA поддръжници разграбиха Капитолия на САЩ. Включени са и явни анти-Тръмп знаменитости като Барак Обама и Стивън Колберт.

Какво става тук? Путин, със своя обучен от КГБ ум, е едно от най-манипулативните създания на Земята. Неговият списък със санкции е само още един обрат в неговата обширна и глобална кампания за дезинформация, предназначена да посее разделение и раздор в западните общества.

В този случай руският президент отново дава знак на Тръмп и крилото на Тъкър Карлсън в Републиканската партия, че трябва да имат обща кауза. Вашите врагове са мои врагове, чурулика Путин. И разбира се, той би оценил много, ако Тръмп му върне тази услуга, ако се върне в Белия дом, но дори и да не го направи.

Казвам „още веднъж“, защото Путин отдавна застава на страната на Тръмп, тайно и не толкова. Както потвърди докладът на специалния прокурор от 2019 г., Русия се е намесила в изборите през 2016 г., за да помогне на Тръмп. Единственият въпросителен знак на специалния прокурор беше дали Тръмп активно е „конспирирал или координирал с руското правителство“ – или просто се е радвал на неговата помощ пасивно. Тази двусмисленост беше достатъчна, за да може Тръмп да тича насам-натам, казвайки „няма тайно споразумение, няма тайно споразумение“.

Веднъж в Белия дом, Тръмп със сигурност изглеждаше, че вижда света по путинистки начин. Първият му импийчмънт беше свързан с опита му да изнудва украинския президент Володимир Зеленски, който напоследък е номер 1 в лошия списък на Путин. Тръмп също така разговаря със своите съюзници от НАТО - особено с бившия германски канцлер Ангела Меркел, която го предизвикваше по необясним начин - сякаш те са истинските врагове на САЩ. В същото време той поглеждаше свенливо към своя неоцаристки приятел в Кремъл, с възхищението на един авторитарист към друг.

По този начин и двамата силни мъже принадлежат към малък, но нарастващ клуб от популисти, който включва и Виктор Орбан. Унгарският премиер ги впечатлява, защото взе една либерална демокрация – такава, която е част от Европейския съюз и НАТО – и на практика я превърна в „нелиберална“ (по думите на Орбан) автокрация. Той направи това отчасти чрез подклаждане на негодувание срещу либералите, ЛГБТК общността, мигрантите и еврократите. Стъпка по стъпка, той също игнорира, а след това разруши почти всички тези досадни и дребнави проверки и баланси, които демокрациите имат. Това направи Орбан герой на американската крайна десница.

Но Унгария е малка, докато Русия е - поне във военно и географско отношение - огромна и има ядрени оръжия. Феновете на Тръмп не са ли забелязали, че през последните 15 месеца Путин многократно е заплашвал да използва ядрено оръжие?

Тръмп е забелязал, разбира се. Но не изглежда да го притеснява толкова много. Подкрепата на Украйна и противопоставянето на Русия не е в националните интереси на САЩ, каза той на Тъкър Карлсън, когато последният все още имаше своето токшоу по Fox News. Вместо това Тръмп е сигурен, че ще посредничи за мир. Изглежда, че има предвид украинската капитулация.

Западните съюзници на САЩ са все по-ясни относно своите страхове и надежди за президентските избори в САЩ догодина. В отговор на учениците в училище близо до Берлин тази седмица германският канцлер Олаф Шолц отказа дипломатически любезности. „Настоящият президент е по-добър, така че искам той да бъде преизбран“, каза той. Джо Байдън, добави Шолц, знае „какво трябва да направи, за да предотврати светът да влезе във война“. Тръмп, каза Шолц, защитава само разделение.

В крайна сметка републиканците са тези, които трябва да решат кого да номинират за президент и дали да продължат да се превръщат в тръмпистки култ. Не е твърде късно. Рафенспергер, този в санкционния списък на Путин, също е републиканец, например. И той знае как да използва зловещ хумор за патриотични цели.

„Въпреки че преди това не знаех за моите антируски дейности, приемам присъдата на Русия, чийто ангажимент към истината, справедливостта и върховенството на закона говори сам за себе си“, заяви Рафенспергер безмълвно тази седмица. „Включването ми в този списък е заслужено и оценявам, че са се сетили за мен.“ Нека републиканците помислят върху това.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.