Може ли изкуственият интелект да помогне на хората да се доверяват повече помежду си

Най-новата технология, която завладя интернет и социалните медии, често е свързвана с ръст на дезинформацията и съответно с намаляване на социалното доверие

16:24 | 13 май 2023
Автор: Тайлър Коуен
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Америка преживява криза на социалното доверие, независимо дали става въпрос за правителството, медиите, Федералния резерв или просто за хора с противоположни политически възгледи. Америка също така е свидетел на революция в областта на изкуствения интелект, тъй като той променя всичко - от бизнес модела на Google до детството на сегашните деца.

Тези две събития ме накараха да се замисля: Възможно ли е революцията в областта на изкуствения интелект да бъде използвана по някакъв начин, за да доведе до възраждане на социалното доверие, а не до по-нататъшното му сриване?

Признавам, че това е трудна задача. Най-новата технология, която завладя интернет и социалните медии, често е свързвана с ръст на дезинформацията и съответно с намаляване на социалното доверие. И голяма част от последните коментари за изкуствения интелект сочат същия риск. Големите езикови модели (LLM) могат да се използват за създаване на огромни количества пропаганда, които вероятно ще залеят интернет.

Това е реален риск, но той не звучи толкова различно от статуквото. Тирани и недобросъвестни властимащи вече наемат хора, за да заливат интернет с лошо съдържание.

По-обнадеждаващата новина е свързана не толкова със съдържанието, колкото с интерпретацията му. Най-големите настоящи LLM, като тези от Anthropic и OpenAI, са обучени с интернет данни, но ако им се зададат въпроси за Русия или Китай, те предлагат относително обективни отговори. Потребителите също така могат да направят отговорите по-фактологични или академични, като поискат това.

Въпросът не е, че LLM няма да бъдат използвани за създаване на пропаганда - те ще бъдат използвани, а че предлагат на потребителите друга възможност за филтриране на пропагандата. С LLM потребителите могат да получат желаната от тях степен на обективност, поне след като научат как работят.

Все пак това е сигурна прогноза: До една-две години ще има различни LLM, някои от тях с отворен код, и хората ще могат да ги използват, за да генерират желаните от тях отговори. Може да се запитате как това е подобрение на статуквото, което сега дава възможност на зрителите да избират между поляризирани медийни източници като Fox News или MSNBC, да не говорим за всевъзможните гласове в Twitter.

Имам известна надежда за подобрение, отчасти защото LLM работят на принципа на "изтегляне" - т.е. вие ги молите за това, което искате. Дори ако работите с "дясна" LLM, винаги можете да я помолите за лява или центристка гледна точка и обратно. Това би било като да гледате Fox и да имате бутон на дистанционното, който можете да натиснете, за да получите противоположна или контрастна гледна точка - в рамките на секунди. Това е огромно подобрение в сравнение с кабелната телевизия, ако не друго, то поне от гледна точка на непосредствеността. LLM също така позволява много лесно да се предизвика дебат или отговор "сравнение и контраст" по почти всеки въпрос.

Отново, не се знае колко баланс ще искат хората. Но поне изкуственият интелект ще улесни получаването на баланс, ако те пожелаят това. Това изглежда по-добре, отколкото да имаме определен канал на кабелната телевизия или предварително установен канал в Twitter като базово подразбиране.

Безличното естество на много LLM също може да бъде фактор за идеологически баланс. Понастоящем много левичари не искат да превключат на Fox (или да посетят съседа си), за да чуят различна гледна точка, защото намират личностите за обидни или неприятни. LLM предлагат възможност да се вземат проби от гледни точки в техните най-сухи, най-малко провокативни и най-аналитично аргументирани форми.

LLM могат също така да повишат доверието, като направят превода между езиците почти безпроблемен. Може ли някои хора, които са против имиграцията, да се доверят повече на латиноамериканските имигранти, ако могат да се възползват от испаноезичните новини и медии и да разберат по-добре съвсем реалните проблеми, с които тези имигранти се сблъскват в родните си страни? Наречете ме наивен, но аз виждам повече възможности за положителни, отколкото за отрицателни резултати. Хората, които имат повече досег с различни култури, обикновено са по-толерантни и по-доверчиви към тях.

Магистратите по право могат да повишат доверието и в области извън политиката. Посещенията при лекар, например, може да станат по-смислени и продуктивни, ако LLM ви е помогнал да подготвите добри въпроси за здравословните си проблеми. Вие и вашият лекар може да установите по-добри и по-доверени отношения.

Кризата на социалното доверие в Америка има сложни причини, не всички от които са известни, и изкуственият интелект в никакъв случай не е панацея. Но най-малкото LLM има потенциала да премахне сегашните предразсъдъци към балансираност и да направи по-широк спектър от гледни точки по-достъпен.

Разбира се, ние, хората, все още ще трябва да решим доколко наистина искаме да си имаме доверие. Ако не успеем да се справим с този въпрос, никакъв изкуствен интелект, колкото и интелигентно да е внедрен, няма да ни помогне.