Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI може да превземе Холивуд, докато сценаристите стачкуват срещу стрийминг гигантите

Георги Иванов, зам.-председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи, "Бизнес старт", 09.05.2023 г.

12:22 | 9 май 2023
Обновен: 15:26 | 9 май 2023
Автор: Даниел Николов

Сценаристите в САЩ обявиха обща стачка с искания за по-добри условия на работа, заплащане и срокове, което на практика ще спре телевизионната и филмова индустрия в САЩ. Гилдията има и друго искане - да се забрани употребата на изкуствен интелект (AI) в тяхната професия, докато индустрията иска производството да върви колкоте се може по-бързо. Това коментира Георги Иванов, зам.-председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За пръв път нямаме време да се адаптираме към промените - всичко е толкова бързо, че нито законодателно, нито дори творечески имаме време да осмислим както се случва с изкуствения интелект... Много е трудо да се прецени на кого е авторството, когато нещо е генерирано по този начин."

AI използва данни от целия свят за обучението си без никаква форма на прозрачност откъде е и кой притежава тази информация. В Европа вече има подписано писмо на федерацията на сценаристите, режисьорите, композиторите, което изисква такава прозрачност и настоява за защита на творческите професии от страна на регулаторите, каза Иванов.

"Вярвам че хората ще продължат да ценят продукция, която е авторска и носи емоция. Надявам се AI да не успее много дообре да намира методите, с които да провокира емоция, защото това ни е силата."

Издателства в САЩ са затрупани от книги, написани от AI, и има опасност и Холивуд да бъде залят от сценарии с подобни автори, което е сериозна заплаха за професията, каза Иванов и добави, че ще се преформатира начина на възприемане на такива продукции, която да запази човешката емоция.  

Дано Оскар за сценарий да не отиде скоро в ChatGPT, защото речта няма да бъде особено интересна, каза той.

Стачката на сценаристите в САЩ закъсня заради пандемията и процесите на адаптация в индустрията, каза Иванов. Сега има бум на продукции, което оказва огромен натиск върху производството и хората, които се занимават с творческа дейсност - сроковете са кратки, а заплащането е останало на предишните си ниски нива. Друг основен проблем е, че стрийминг платформите не искат и няма да как да бъдат принудени да отчитат директните приходи от дадена продукция, което ощетява финансово сценаристите в САЩ и  ЕС, които разчитат предимно на отчисления от продажбите, а не на хонорара си, каза Иванов.

"Това е проблем, който косвено ще резонира и върху европейските сценаристи... В Европа държавта трябва да участва активно в защита на правата на по-слабия, в случая - на авторите."

В ЕС има две директиви, които все още трябва да се транспонират в българското законодателство - едната засяга авторските права, така че те да не преминават автоматично от сценаристи към клиенти и продуценти, а другата е за сключването на колективни договори в индустрията, каза Иванов. Срокът беше краят на 2022 г. и България е единствената страна, която не е приела директивите, които "със сигурност" ще гарантират по-справедливо заплаще, добави той.

"Ние сме много крачки назад - все още сключваме договори, които са изключително неизгодни и ни лишават от всякакви права. Независимо какъв продукт си създал и колко повторения има той, колко пъти е продаван, авторите в България не получават почти нищо", каза Иванов и допълни, че държавната БНТ е единствената телевизия в страната, която изплаща авторски отчисления.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.