Икономическата слабост удари резултатите на Apple, Amazon и Alphabet

Компаниите отчетоха забавено търсене на услугите си

17:38 | 3 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg
Снимка: Nina Riggio/Bloomberg

Apple, Amazon.com и Alphabet – технологични лидери с обща пазарна капитализация, доближаваща 5 трилиона долара, публикуваха резултати в четвъртък, които показват, че икономическото забавяне намалява търсенето на електроника; забавя обемите на електронната търговия, облачните изчисления и дигитална реклама – опори на глобалната технологична икономика, съобщава Bloomberg.

Продажбите на Apple се свиват над прогнозите на анализаторите през празничното тримесечие, ударени от забавените покупки на iPhone и Mac. Приходите на Amazon намаляват на фона на слабото потребителско търсене на продукти, продавани онлайн, и забавящия се растеж на някога процъфтяващ бизнес, който предоставя отдалечена изчислителна мощност на компаниите. Резултатите на Alphabet пропуснаха прогнозите на Уолстрийт, след като клиентите ограничиха поръчките за реклами.

„Войната в Украйна, инфлационният натиск, икономическата несигурност и макроикономическите затруднения поддържаха потребителските настроения слаби през 2022 г., докато потребителите на смартфони намалиха честотата на покупките си“, пише Хармит Синг Уалиа, старши анализатор в Counterpoint Research, в доклад за Apple.

Продажбите на

 Продажбите на Apple, Amazon и Alphabet се забавят през последната година. Графика: Bloomberg

Икономическата слабост също повлия на бизнес търсенето на реклами и облачни изчисления, заяви Мандип Сингх, технологичен ръководител в Bloomberg Intelligence. Това беше най-очевидно за Alphabet и приходите от реклама, посочва експертът. Междувременно „потреблението на облачни услуги намалява, въпреки че там темповете на растеж все още са по-високи“, добавя той.

Акциите и на трите компании поевтиняха в следборсовата търговия, като Amazon загуби 6,6%, Alphabet – 6,4%. Цените на книжата на Apple се понижиха с 5,6%.

Всяка от големите технологични компании, която обяви резултатите си в четвъртък, също подчерта начините, по които работи, за да преодолее спада. Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай се насочи силно към изкуствения интелект като начин за подобряване на резултатите от търсенето и други продукти.

От тази година DeepMind, подразделение, фокусирано върху изследванията на изкуствения интелект, ще бъде включено в корпоративните разходи на Alphabet. Това ще покаже как технологията се включва в други бизнеси - а не само в подразделението “Other Bets” на Alphabet, посочват от компанията.

„Развълнуван съм от скока, управляван от изкуствения интелект, който предстои да разкрием в търсенето и извън него“, каза Пичай в изявление.

Част от слабостта на Apple през последното тримесечие беше резултат от ограниченията на веригата за доставки, особено в Китай, където свързаните с Covid блокировки възпрепятстваха производството, като същевременно не позволяваха на потребителите да влизат в магазините. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук каза, че разхлабването на правилата за Covid в Китай - един от най-големите пазари на Apple - помага за подобряване на перспективата ѝ.

По негови думи отварянето в Китай, започнало през декември, води до значителна промяна в трафика към магазините на компанията. Производството „сега се върна там, където искаме да бъде“, каза още той.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси се съсредоточи върху усилията на компанията да намали разходите, преразглеждайки огромния ръст на наеманията, предизвикан от бума на онлайн търговията по време на пандемията.

„Мисля, че вероятно приоритет номер едно, на който отделям време с екипа, е намаляването на разходите ни за обслужване в нашата оперативна мрежа“, каза Джаси на анализатори.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат също посочи на инвеститорите, че компанията ще „смислено“ забави тема на наемане през тази година. И двете компании също обявиха големи съкращения през последните седмици.

При отварянето на сесията в петък цените на акциите на Amazon поевтиняват с 4,5%, на Alphabet - с 1,9%, а книжата на Apple поскъпват с близо 1,3%.