В жестоката "зима на тъмнината" жителите на Киев оцеляват, разчитайки на съседа

Приклещени "като Рапунцел в кулата си" на високи етажи болни хора са изцяло зависими от добрината на съседи и роднини

12:06 | 21 януари 2023
Автор: Тарас Кайдан ,Леся Панченко
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През октомври, когато Киев преживява смъртоносна серия от руски ракетни удари, Алина Фролова чупи крака си при падане в апартамента си на 17-ия етаж. Макар че инцидентът ѝ няма нищо общо със самите атаки, все пак се налага да отиде в болница. А тъй като нямало ток, това означавало дълго и мъчително слизане по стълбите от апартамента ѝ на високия етаж в пълна тъмнина. 

"Взех назаем сгъваема табуретка от съседите и слязох 17 етажа на един крак", разказва Фролова пред Bloomberg CityLab. "Отне ми половин час."

Но за качване обратно след посещението на лекаря не можело да става и дума. "Когато се върнахме, просто изчакахме в колата, докато електричеството отново се включи", казва тя. 

Подобни усложнения са все по-характерни за живота в Киев, столицата на страната, която преживява най-тежката зима в съвременната си история. От средата на септември 2022 г. Русия е нанесла повече от 10 ракетни удара, насочени към основната инфраструктура на Украйна. При осакатената национална електропреносна мрежа постоянните прекъсвания на електрозахранването се превърнаха в неизменна част от ежедневието на Киев - някои от тях планирани, за да се даде възможност за ремонти и запазване на капацитета, а други настъпват неочаквано след нападенията. 

Цялата страна се сблъсква с тези трудности, но за жителите на градовете борбата за запазване на топлината и прехраната е особено трудна. Голяма част от населението на Киев живее в небостъргачи, оборудвани единствено с електрически печки. Много от тях са свързани с обща система за централно отопление от съветската епоха, която е уязвима от смущения, тъй като помпите, които доставят топлина в сградите, се захранват с електричество. Жителите на високите етажи могат да се окажат в капан без осветление, отопление или топла вода, понякога в продължение на дни, в сгради без асансьор. Прекъсванията могат да затруднят и комуникациите, като доведат до срив на интернет и мобилните мрежи. 

Въпреки това жителите правят всичко възможно да се адаптират: Украинците продължават да работят, да учат и да развиват бизнеса си. А общностите се обединяват по изобретателни начини, за да се подкрепят взаимно и да оцелеят през зимата.

Историята на Фролова е типична: докато се възстановява от счупването на крака си, тя използва малка къмпинг печка за готвене; членове на семейството и съседи изпълняват поръчки вместо нея. "Разчитам на дъщеря си", казва тя. "На нея ѝ се е налагало да носи шест литрови бутилки с вода по стълбите, докато аз съм приклещена тук горе като Рапунцел в кулата си. Избрахме този апартамент отчасти заради красивата гледка. Сега, за съжаление, той ни дава добра видимост за падащите руски ракети".

Сглобяване на " Пунктове на непобедимостта"
Украинските правителствени служители отговориха на атаките срещу инфраструктурата за производство на електроенергия, като откриха десетки центрове за затопляне, захранвани от генератори, наречени " Пунктове на непобедимост". Често разположени в палатки и временни постройки, тези центрове - които могат да бъдат проследени чрез онлайн карта - позволяват на хората да се стоплят, да презаредят телефоните си и да пият горещ чай.

От януари в Киев функционират 530 такива центрове за затопляне. Освен това градът предлага 280 млн. гривни (7,6 млн. долара) под формата на субсидии на собствениците на високи жилищни сгради, за да закупят дизелови генератори като резервни източници на енергия. Сградите могат да си върнат 75% от разходите; според заместник-кмета на Квив, Петро Пантелеев, 107 сгради са кандидатствали до края на 2022 г.

Освен официалните усилия за повишаване на устойчивостта се е появила и по-неформална мрежа от групи за взаимопомощ. Когато няма електричество, домакинствата с функционални газови котлони канят съседите си с електрически котлони, за да сготвят, да направят горещ чай или просто да преварят вода, която да отнесат вкъщи в термос. Местните групи във Facebook споделят телефонни номера и адреси на апартаменти, към които членовете на общността могат да се обърнат за помощ. Както се казва в една публикация във Фейсбук, типична за обществените настроения: "Всеки трябва да помогне точно сега! Не бъдете безразлични. Заедно ще победим и ще издържим!"

Тези, които са предвидливи и - което е от решаващо значение - разполагат с ресурси, за да се подготвят, често помагат на другите. "Предварително се запасих с всичко необходимо", казва киевчанката Оля Пахович. "Имам акумулаторна LED светлина за кухнята, малка газова печка със запас от бутилки и мощна зарядна станция за телефони и основни домакински уреди. Винаги предлагам на съседите си да презаредят и да затоплят храна, ако дълго време няма ток".

Съседски събирания
Понякога цели квартали създават свои собствени съоръжения за оказване на помощ. Жителите на Комфорт Таун, наскоро построен затворен жилищен комплекс в източната част на Киев с повече от 15 000 наематели, събраха достатъчно пари (около 5 000 щатски долара) от жителите на комплекса, за да закупят военна палатка от Полша и да създадат свой собствен "пункт за непобедимост" - център за затопляне и зареждане в сърцето на комплекса, който се използва основно от жителите, но е отворен за всички по време на по-дълги прекъсвания на електрозахранването. "Ще помогнем на всеки, който има нужда", казва жителката Виктория Черепанска. "Няма да оставим никого да мръзне навън."

Някои центрове за затопляне служат като пълноценни обществени центрове. Групата на гражданското общество "Солома котки" (наречена така, защото е базирана в киевския квартал "Соломянский") е създала няколко обекта, известни като "оранжерии", в които в допълнение към услугите за зареждане и затопляне се провеждат лекционни програми, размяна на книги и прожекции на филми. По време на Световното първенство по футбол жителите на града препълниха центровете, за да гледат футболни мачове. Групата планира да създаде 10 "оранжерии" в целия град, казва изпълнителният директор на групата Андрий Йерофеев. 


Генератор захранва кафене в Киев през ноември. Снимка: Ед Рам/Getty Images Europe

Малките предприятия - осветявани и отоплявани от дизеловите генератори, които се превърнаха в познати елементи по киевските тротоари - служат и като временни центрове за помощ. Много от търговците позволяват на посетителите да се стоплят и им осигуряват място, където да проверят електронната си поща и да работят на лаптоп. Такива временни центрове са често срещани в украинските градове, често в пощите, супермаркетите и магазините за техника; те варират от една стая с няколко маси до огромни зали с капацитет до 1000 души. Някои супермаркети предлагат безплатен Wi-Fi, така че хората, които се намират в автомобили отвън, могат да влязат в системата от паркинга.

Със задълбочаването на зимата и продължаващите атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура, организациите за оказване на помощ насочиха вниманието си към борбата със студа. Анастасия Герасименко, PR мениджър на неправителствената организация "Марш на жените в Украйна", заяви, че първоначално фондацията е предоставяла храна, хигиенни продукти и лекарства; сега групата раздава свещи, фенерчета и батерии, както и малки отоплителни уреди и топли дрехи.

"На фона на зимното затъмнение молбите бяха променени, затова изместихме акцента", каза Герасименко. "Сега най-обширните нужди са от всичко, което да поддържа топлината на хората".