M&A пазарът отстъпва с една трета през 2022 г. заради инфлацията, волатилността

Компаниите обявиха сделки за 3,5 трлн. долара през 2022 г. Година по-рано бяха достигнати рекордните 5 трлн. долара

19:15 | 21 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Упорито високата инфлация, растящите разходи за заемите и геополитическата несигурност възпрепятстваха сключването на сделки през 2022 г., което доведе до спад на активността на глобалните сливания и придобивания с почти една трета в сравнение с рекорда от миналата година.

Компаниите обявиха сделки за 3,5 трилиона долара през 2022 г., става ясно от данни на Bloomberg, за да разширят бизнеса си, да се насочат към нови сектори или да реорганизират операциите си на фона на волатилността на фондовите пазари. Мегасделките, обявяни в началото на годината, скоро бяха заменени от безпокойство, като месечната активност на сделките спадна почти наполовина от май до юни. Обемите все още не са възстановени.

„Това наистина е история за два периода“, заяви Мелиса Сойер, глобален ръководител на групата за сливания и придобивания на Sullivan & Cromwell. „Когато започнахме 2022 г., хората сключваха много сделки и компаниите за придобиване със специална цел (SPAC) все още бяха от значение. Оттогава картината за сливанията и придобиванията се промени драматично“, припомня тя.

Годината започна на високи обороти, като Microsoft се съгласи през януари да купи издателя на видеоигри Activision Blizzard за 69 милиарда долара в рамките на най-голямата сделка от 2019 г. насам. За момент невероятното представяне на пазара от 2021 г. – което отбеляза сделки за рекордните пет трилиона долара – изглеждаше възможно да продължи.

Нагласите обаче бързо бяха помрачени. През февруари Русия нахлу в Украйна, а на следващия месец Федералният резерв на САЩ започна най-агресивното си повишаване на лихвените проценти от десетилетия.

„Имаше толкова много неща, които се случват: инфлация, реакцията на централната банка с повишаването на лихвените проценти, геополитически казуси, проблеми във веригите на доставка и невероятна волатилност на фондовия пазар“, отбелязва Деймиън Зубек, съръководител на отдела по сливания и придобивания за САЩ във Freshfields Bruckhaus Деринджър.

Стремежът на Илън Мъск към придобиването на Twitter също внесе доза несигурност на M&A пазара, обвързвайки съветници и кредитори за месеци. Сделката за 44 милиарда долара, която в крайна сметка приключи през октомври, остави група, ръководена от Morgan Stanley, обременена с около 13 милиарда долара дългово финансиране.

Както винаги, нестабилността беше истинската заплаха за сключването на сделки и за крехкия пазар на първични публични предлагания. Индексът на волатилността на Cboe, известен като VIX, в по-голямата си част остана доста над дългосрочната си средна стойност тази година, достигайки връх от 36,45 пунта през март.

Стойността на

Стойността на M&A сделките не успя да достигне 4 трилиона долара. Графика: Bloomberg

Когато прозорецът на първичните публични предлагания (IPO) се затвори с трясък, той премахна опцията за изход за инвеститорите и възможността за финансиране на компаниите, изгарящи пари, които изглеждаха неудържими преди година. Само 24 милиарда долара са набрани от IPO-та в САЩ тази година – най-слабият резултат от 2009 г., показват данни на Bloomberg. Изоставането може да доведе до повече придобивания на стартиращи компании през 2023 г.

Сключването на сделки между фирмите за частни капиталови инвестиции следва подобна траектория. Годината започна с голяма сделка: придобиването на Citrix Systems за 16,5 милиарда долара от Vista Equity Partners и Elliott Investment Management. След това реалността навакса, тъй като инфлацията започна да натежава върху оперативните разходи и маржовете на компаниите, затягането на паричната политика по света направи изкупуването по-скъпо и банките останаха с огромен дълг.

„Мислех, че ще бъде трудно, но не мислех, че ще бъде толкова предизвикателно“, коментира Кристофър Мелиндер, управляващ партньор в Nordic Capital. „Проблемът е цената и за да се разреши това, ви трябват по-ниски лихви – нека си го кажем както е“, добавя той.

Набирането на

Набирането на частен капитал беше силно преди юни. Графика: Bloomberg 

Въпреки че предизвикателните финансови пазари доведоха до разпадането на няколко сделки с частен капитал или до отлагането им, те също така принудиха играчите да са по-креативни. Някои избраха да използват повече собствен капитал за финансиране на сделки, докато други се отърваха изцяло от дълговия компонент. Спадът на пазарите може да предостави възможности, след като бордовете свикнат с новите си оценки. Междувременно компаниите разпродават активи.

„Смятаме, че има много възможности за отделяне на активи с висок растеж от активи с нисък растеж и постигане на множество преоценки“, заяви Джим Лангстън, съръководител за сливанията и придобиванията за САЩ в Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. Това е особено вярно „в среда, в която е по-трудно от нормалното да се извършват продажби поради регулаторен натиск, волатилност на пазара на акции и смущения във финансирането“, добавя той.

Последните месеци на годината донесоха някои върхове за търговците на финансови услуги с две големи сделки в сектора. Застрахователят Aegon NV обедини холандския си бизнес с местния конкурент ASR Nederland NV в рамките многомилиардно споразумение, а HSBC се съгласи да продаде канадския си бизнес на Royal Bank of Canada за около 10 милиарда долара, продължавайки тенденцията европейските кредитори да напускат Северна Америка.

„Най-изразената тенденция на сливания и придобивания в банковото дело е продължаващото рационализиране от глобалните банкови групи“, коментира Андреас Линд, съръководител на групата за финансови институции на JPMorgan за Европа, Близкия изток и Африка.

Дали 2023 г. може да надмине резултатите от тази година ще зависи от това кога пазарите се стабилизират достатъчно, за да стане дълговото финансиране по-достъпно и отложената активност да се възобнови. Много ще зависи и от антитръстовите органи: Федералната търговска комисия на САЩ се стреми да блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft.

Все пак съветниците се надяват, че активността ще започне да се възстановява през 2023 г. — особено след първото полугодие — и че сделката на Amgen за 27,8 милиарда долара за закупуване на Horizon Therapeutics, обявена миналата седмица, може да е предвестник на големи споразумения.