Коварното предизвикателство пред Рупърт Мърдок се нарича Доналд Тръмп

Медийният магнат трябва внимателно да преоцени подкрепата си към кандидат-президента на фона на наближаващите избори

18:00 | 9 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Рупърт Мърдок, председател и основател на Twenty-First Century Fox Inc. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Рупърт Мърдок, председател и основател на Twenty-First Century Fox Inc. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Рупърт Мърдок подкрепи множество спорни политици като Хилъри Клинтън (поне в Ню Йорк), Боб Хоук и Борис Джонсън. Но едно от ранните одобрения на медийния магнат беше може би най-странното от всички, пише Financial Times.

През 1960 г. младият австралийски издател посещава островна държава, управлявана от харизматичен бунтовник, който е разгневил Вашингтон. При завръщането си Мърдок пише материал, изискващ САЩ да прекратят враждебността си.

Фидел Кастро от Куба вероятно никога не е чувал за Sydney Mirror или неговия собственик Рупърт Мърдок. Но множество политици тепърва ще разберат – и ще се страхуват, от цената, която движение от страната на Мърдок може да изиграе във всяка предизборна кампания, често чрез таблоиди като Sun и New York Post.

Изборите никога не са напълно предвидими и стават все по-сложни на фона на нарастването на влиянието на Мърдок. Сега – на 91-годишна възраст, той може да се изправи пред един от най-трудните казуси в кариерата си, който ще има отражение за влиянието му и машината му за печалби – Fox News. Какво да правим с Доналд Тръмп?

Мърдок е доказал се майстор в това да вземе мерките на даден политик и да усети срока му на годност. В рамките на повече от половин век той е правил неволни грешки в подкрепата си за даден политик и понякога е сменял партиите.

Мърдок настоява, че печалбата не е фактор. "Никога не съм искал нищо от министър-председател", посочва той, но силните му избори често са в подкрепа на търговските му амбиции. Когато подкрепи Лейбъристката партия на Тони Блеър преди изборите през 1997 г., Мърдок заяви, че това е ход, който трябва да прави „много, много внимателно“.

Ситуацията с Тръмп може да изисква дори още повече внимание. Мърдок, както се посочва, първоначално не е бил силно впечатлен от Тръмп през 2016 г., но скоро осъзнава, че твърдите му позиции пленяват републиканците. Възходът на Тръмп също беше безспорно добър за бизнеса на Мърдок: Fox News процъфтяваше с рекордни печалби, рекордна аудитория и несравнимо влияние.

Оттогава обаче сметките са различни. Американските вестници на Мърдок се обърнаха срещу бившия президент, като New York Post се наслаждаваше на представянето на “Trumpty Dumpty” („глупавият Тръмп“, игра на думи, бел.ред.) като заблуден и губещ изборите. Тръмп определено не изглежда като любимец на медиите.

Решението още не е взето – или поне не е показано ясно от Fox News, органът, чрез който Мърдок и неговият наследник Лаклан биха могли да повлияят решително на републиканската номинация за президент. Водещите на мрежата бяха относително пестеливи в думите си, когато Тръмп обяви кандидатурата си миналия месец. Тази липса на ентусиазъм беше показателна, но далеч не беше враждебна. Новинарският канал, който помогна Тръмп да стане президент, изглежда все още не е решил доколко да го подкрепи.

Трябва да се помисли какъв всъщност е залогът. Мърдок познава президенти от Джон Ф. Кенеди. Но няма връзка, която да бъде сравнена с тази с Тръмп. Не само че Тръмп гледаше Fox News и наемаше неговите водещи, но президентът редовно се обаждаше на Мърдок за съвет.

Не може да се отрече, че решението на Тръмп има и финансови последици. Fox News - който увеличи маржовете си до близо 50% - е централата на кабелното подразделение, което реализира почти три милиарда долара печалба. Рейтингите на Fox News победиха тези на конкурентните канали тази година. Но аудиторията в най-гледаното време никога не се върна към върховите си нива от ерата на Тръмп и в нея доминират хората над 55 години.

Тръмп носи рейтинги, но и проблеми. Отрезвяването след Тръмп за Fox News включваше две съдебни дела за клевета за милиарди долари. Fox отрича неправомерни действия, но някои от големите ѝ акционери твърдят, че са се примирили със сериозни споразумения.

По-притеснителен за Мърдок в дългосрочен план е начинът, по който Тръмп разделя аудиторията. От 2020 г. „доверието“ във Fox News сред десните избиратели е спаднало до 56% от 73%, показват проучвания на Институтът Ройтерс към Оксфордския университет.

Това е тревожно за медийната машина на Мърдок, която се ръководи от една основна мантра: дайте на хората това, което искат. Може ли Мърдок да го постигне през 2024 г.? Fox News може да се преориентира към губернатора на Флорида Рон ДеСантис или може просто отново да се приближи до бившия президент, ако е необходимо. Но на тези избори дилемите ще бъдат по-остри, а залозите по-високи – дори за Рупърт Мърдок.