Компаниите Rivian, Lucid и Fisker са орисани да станат "основни играчи"

Тримата производители на електрически превозни средства са "позабравени феникси", които могат да възкръснат, твърдят анализаторите на Evercore

13:39 | 4 декември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Fisker Inc., Lucid Group Inc. и Rivian Automotive Inc. ще се възстановят от големите си загуби, тъй като производителите на електрически превозни средства ще станат "основни играчи през следващото десетилетие", пише MarketWatch.

Това твърдят анализаторите на Evercore, които включиха в своите бележки от сряда акциите на Fisker, Lucid и Rivian. Производителите на електрически превозни средства се борят да си възвърнат благоразположението на Wall Street след неотдавнашните двуцифрени спадове и месеците на слабо представяне на акциите им.

"Макар че се наблюдава ясно изразено "изпадане в немилост" на нашите нови производители на електромобили (и на всички имена на производители на електромобили), ние вярваме, че тези забравени феникси могат да се издигнат отново, тъй като очакванията бяха значително смекчени и прогнозите са близо до нулиране", заявиха анализаторите, ръководени от Крис Макнали.

Evercore откроиха акциите на Fisker като свой фаворит сред трите, давайки им оценка "купувай" и целева цена от 15 USD, което представлява 100% ръст спрямо цените от сряда.

Това е така, защото Fisker има напълно различен бизнес модел, казаха от Evercore.

Fisker често е наричана "Apple на автомобилите", тъй като се фокусира върху външния вид и интерфейсите на своите автомобили, оставяйки производството на контрагенти като производителя на автомобилни части Magna International Inc. и други.

В краткосрочен план Fisker може да се възползва от тези производствени споразумения и да избегне капиталово финансиране в размер на 5-8 млрд. долара до 2026 г., от което вероятно ще се нуждаят Rivian и Lucid, смятат анализаторите на Evercore.

"Смятаме, че Fisker е и уникална комбинация от чиста EV-технология (солиден пробег, зонални архитектури, атрактивен интериор/ADAS и уникален дизайн), като същевременно предлага SUV за масовия пазар" около 40 000 до 70 000 USD".

Evercore стартира обхвата на акциите на Lucid с еквивалент на "задържане" и целева цена от 12 USD, което предполага ръст от около 20% спрямо цените от сряда.

Lucid се радва на "ясно изразено предимство на електронния силов агрегат" с апарат, който е по-малък от конкурентите и с "по-добро съотношение мощност/тегло и ефективност на пробега", заявиха от Evercore.

Освен това плановете на компанията да навлезе в по-евтините сегменти на електромобилите "предлагат евентуален път към успеха", казват анализаторите.

Rivian е "най-голямата и най-добре финансирана компания" от трите, казват анализаторите на Evercore. Те започнаха отразяването на акциите с еквивалент на задържане и целева цена от 35 USD, което представлява ръст от около 19%.

Rivian превзе пазара на първично публично предлагане през ноември 2021 г., като определи цена на IPO-то от 78 долара за акция. Акциите са поевтинели с повече от 60% от тази цена и с повече от 80% от пика от 172,01 долара, достигнат малко след като компанията стана публична.

Електрическият пикап на Rivian "събира възторжени отзиви за своята марка и уникални технологии/функции", а Rivian работи по пускането на електрически SUV, използвайки по-малка и по-евтина платформа.

Анализаторите на Evercore заявиха, че рейтингът "задържане" на Rivian е положителен, тъй като "вярваме, че съществува потенциал за катализиране в хода на следващата година".

Ключовите въпроси по пътя на Rivian са нейната производствена рампа, вертикалната интеграция и скоростта, с която ще успее да разшири производството си; нуждите ѝ от финансиране, които се движат около 4 до 6 млрд. долара; и с колко ще разшири пазара си с въвеждането на по-евтин SUV, казаха от Evercore.

Evercore сполучливо нарече и трите акции "феникси": Тяхната траектория през тази година е много по-слаба от тази на индекса S&P 500. SPX, -0.09%

Акциите на Lucid са загубили 74%, а акциите на Rivian са се понижили със 71%. Акциите на Fisker са спаднали с 53%. Техните резултати са сравними със 17% загуба за индекса S&P за същия период.