Загуба за 3 трлн. долара: Лошата година за технологичните гиганти става ужасяваща

Славните дни с висок двуцифрен растеж изглежда са зад гърба на групата, поне засега

18:30 | 1 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Големите технологични гиганти понесоха тежък удар през октомври, който изтри от пазарната им капитализация повече от 225 милиарда долара. Това направи вече лошата година ужасяваща за някога обичания сектор, пише MarketWatch.

Петте технологични гиганта, които публикуваха резултатите си в края на октомври, са загубили общо три трилиона долара от оценките си тази година, показват данни на Dow Jones. Това сигнализира, че дори технологичният сектор не е имунизиран срещу макроикономическата буря, която връхлетя по-широкия фондов пазар.

Петте големи технологични компании — Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta и Microsoft — са генерирали общи приходи в размер на 364,1 милиарда долара през тримесечието до септември – впечатляваща сума, която бележи 9,1-процентен ръст на тримесечна база. Този темп на растеж може да изглежда приличен за десетилетни компании, но той отбелязва рязък спад в сравнение с резултатите, които компаниите отбелязваха, насърчавани от мерките за овладяване на коронавирусната пандемия. За сравнение, групата отбеляза общ темп на растеж от 25,6% през третото тримесечие на 2021 г.

Дори по-тревожен през това тримесечие беше резкият спад на нетните приходи, наблюдаван почти навсякъде. Петте дружества отчитат общи нетни приходи от 59,5 милиарда долара, което е понижение от 17,8% спрямо отчетените 72,3 милиарда долара година по-рано. През това третото тримесечие на 2021 г. ръстът на приходите на т.нар. „големите пет“ беше в размер на 39,1%, въпреки че печалбата на Amazon се понижи наполовина.

Като цяло приходите на петте компании през първите девет месеца на годината възлизат на 1,08 трилиона долара – ръст от 9,2% на годишна база, въпреки че нетните приходи и свободните парични потоци се свиват. Групата записа общи нетни приходи през първите три тримесечия на 2022 г. в размер на 178 милиарда долара – понижение от 19,7% на годишна база, и свободни парични потоци в размер на 150 милиарда долара – спад от 10%.

И петте компании отчетоха спад на нетните приходи през първите девет месеца на 2022 г., като само Apple и Amazon отчитат ръст на свободните парични потоци.

Технологичните компании, подобно на други в S&P 500, са изправени пред три големи предизвикателства: макроикономическо забавяне, по-високи разходи в условията на ускоряваща се инфлация и силен долар.

„Искам да отбележа, че все още живеем в безпрецедентни времена“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. „От войната в Източна Европа до упорството на COVID-19; от климатичните бедствия по света до все по-трудната икономическа среда; много хора на много места се борят“, посочи той.

Все пак Apple се отличи през това тримесечие, не само защото беше единствената голяма технологична компания, регистрирала ръст в цената на акциите си след представянето на отчета, но и защото беше единственият член на групата, който действително увеличи нетните си приходи.

Увеличението от 0,8% на нетните приходи на гиганта за тримесечието до септември не е значително в сравнение с увеличението от 62,2%, което Apple отбеляза през предходното тримесечие, но е забележително в сравнение с резултатите на останалите технологични гиганти. Лекият ръст на нетните приходи на Apple е налице, въпреки че компанията отказа да повиши цените на семейството на iPhone 14 на фона на натиска по веригите на доставка и други предизвикателства. Въпреки това нетните приходи на компанията за годината през първите ѝ девет месеца се понижават с 1,1%, сочат данни на Dow Jones.

Интернет секторът обаче прави резултатите на Apple още по-ярки в сравнение с конкурентните и макроикономически трудности, които бяха усложнени от финансова гледна точка от решимостта на Meta и Alphabet да продължат напред с агресивните си планове за разходи.

Meta беше единствената голяма технологична компания, която отчете спад на приходите (-4,5%) през последното тримесечие, докато в същото време загубите на компанията в нейния бизнес Reality Labs нараснаха до близо 10 милиарда долара през последните девет месеца. Нетните приходи през тримесечието се понижават наполовина, а акциите ѝ потънаха до най-ниската си цена от шест години насам в сряда.

Отчетът отвори още по-мрачна глава в една трудна година за компанията, която сега отбеляза ръст на приходите от само с 0,2% през първите девет месеца на 2022 г., тъй като нетните ѝ приходи се сриват с над 36%. Финансовите предизвикателства на Meta може да продължат, тъй като главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обеща да инвестира повече пари в Metaverse, докато се очаква разходите на Reality Labs „отново значително се увеличат“ през следващата година.

Подобно на Meta – Alphabet е решена да харчи, въпреки че има някои признаци, че ще се отклони от старите планове. Ръководителите на компанията заявиха, че ще забавят темпа на наемане през четвъртото тримесечие до половината от наетите през предходните три месеца. Поне един анализатор на Wall Street смята, че гигантът трябва да замрази наемането на служители, а Barron’s писа по-рано, че Alphabet трябва да мине на диета.

Въпреки че преди време инвеститорите възнаграждаваха бързо развиващите се технологични компании за усилията им да разширят бизнеса си, сега Wall Street изпрати сигнал за предпазливост. Поне две големи технологични компании обръщат внимание. Главният финансов директор на Amazon Браян Олсавски заяви, че компанията „предприема действия, за да затегне колана“, а ръководителите на Microsoft направиха подобни коментари през последното тримесечие.

Забавянето на сектора на облачните изчисления добавя натиск върху технологичните гиганти. Двете водещи компании за облачни услуги, AWS на Amazon и Azure на Microsoft, отчетоха забавяне на растежа на приходите през септемврийското тримесечие, докато Google Cloud отбеляза забавяне на приходите от първото и четвъртото тримесечие на 2021 г.

Струва си да се запитаме кои имена трябва да са в списъка на технологичните гиганти сега.

Meta струва много по-малко от производителя на чипове Nvidia след почти рекордния спад в цените на акциите ѝ в четвъртък. Тя измина дълъг път надолу от някогашното си място като петата най-голяма компания в САЩ по пазарна капитализация до 21-о място към петък, по данни на Dow Jones.

Със или без Meta, ясно е, че съдбата на технологичните гиганти претърпя обрат. Славните дни с висок двуцифрен растеж изглежда са зад гърба на групата и очакванията на инвеститорите вече са различни: Wall Street изглежда все по-готов да възнагради компаниите за способността им да овладяват разходите и да генерират свободен паричен поток. Засега бързият растеж приключи.