Morgan Stanley: Акциите на развиващите се пазари наближават дъното

Индексът MSCI EM ще се повиши с 12% до юли спрямо нивото си от вторник, смятат от инвестиционната банка

08:32 | 6 октомври 2022
Автор: Абхишек Вишной
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

След като отбелязаха дълъг период на загуби, акциите на развиващите се пазари и в Азия – с изключения на Япония – са близо до завършване на мечия си цикъл, смятат анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Много е вероятно тези пазари да са достигнали дъното на фона на „изобилните“ признаци за екстремни разпродажби, пишат стратези на инвестиционната банка, включително Джонатан Гарнър.

Оценката на Гарнър и екипа му, които правилно прогнозираха задълбочаването на срива на пазарите в развиващите се страни и Китай по-рано тази година, следва най-дългият период между пика на индекса на MSCI за развиващите се пазари и дъното, което достигна. Той е регистриран на фона на поскъпването на долара и строгите ограничения за овладяване на пандемията в Китай.

Morgan Stanley очаква показателят, който се понижава в рамките на пет поредни тримесечия и загуби 26% през тази година, да отчете ръст от 12% спрямо нивото, на което затвори във вторник, до юни.

Очаква се

Очаква се акциите на развиващите се пазари да се представят по-слабо спрямо книжата на развитите пазари през тази година. Графика: Bloomberg

Инвеститорите трябва „да се насочат към доказани победители от ранния цикъл“, твърдят експертите на банката, които подобриха прогнозите си за акциите на развиващите се пазари и Азия (с изключение на Япония), включително на производителите на чипове и хардуер.

Индексът на MSCI за развиващите се пазари се насочва към четвъртото си поред по-слабо представяне за година спрямо показателя за акциите на развитите пазари. Китай е основният виновник за историческото понижение в цените на акциите на развиващите се пазари, тъй като политиката на страната за нулев брой на заразени с Covid-19, кризата на имотния пазар и напрежението със Запада превърнаха борсите там в едни от най-слабо представящите се в световен мащаб.

Тези проблеми ще попречат на Китай да отбележи по-силно представяне през следващите 12 месеца, въпреки че вероятно ще участва във възстановяването на развиващите се пазари, смятат от Morgan Stanley.

Китайските акции, листнати в Хонконг, се представиха най-силно в Азия в сряда след подновяването на търговията във финансовия хъб. Индексът Hang Seng се повиши с над 6%, следвайки глобалното рали, което започна, след като слабите икономически данни в САЩ насърчиха залозите, че Федералният резерв няма да бъде твърде агресивен при повишаване на лихвите.

Междувременно Майк Уилсън – колега на Гарнър, базиран в САЩ – все още очаква спадове в цените на американските акции. Той обаче прогнозира евентуално дъно за S&P 500 по-късно през тази година или в началото на следващата – на ниво от 3000 до 3400 пункта.

Обратно в Азия – Южна Корея и Тайван са „най-големите възможности за обсъждане в новия цикъл“, тъй като и двата пазара се представят значително по-слабо тази година и наближава повратната точка по отношение на полупроводниците, пише екипът на Гарнър.

В отделни доклади американската инвестиционна банка също така подобри перспективите си за книжата на корейския производител на чипове SK Hynix, доставчика на Apple LG Display и неговия тайвански конкурент AUO Corp. Сред водещите избори е Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Акциите на азиатските производители на чипове поскъпват в сряда.