Течовете по "Северен поток" са климатична катастрофа. Такава се случва на всеки 36 часа

Петролната и газовата индустрия отделят приблизително 80 милиона метрични тона метан всяка година

08:13 | 6 октомври 2022
Обновен: 08:13 | 6 октомври 2022
Автор: Мария Тадео
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Метанът, който се издига в атмосферата заради течовете по газопровода „Северен поток“ на дъното на Балтийско море, е климатична катастрофа. Но подобна се повтаря в света приблизително на 1,5 дни, пише Bloomberg.

Петролната и газовата индустрия отделят приблизително 80 милиона метрични тона метан всяка година по време на производството, преработката и транспортирането на горивата, показва измерителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Това прави около 220 хиляди тона всеки ден – малко под 300-те хиляди тона, които ще навлязат в атмосферата от спуканите тръби според изчисления на германското правителство от миналата седмица.

„Колкото и голямо да е отделянето на метан от „Северен поток“ – а изглежда, че то поставя нов рекорд, тези емисии са по-ниски от това, което петролната и газова промишленост изпускат рутинно“, заяви Антоан Халф, съосновател и главен анализатор в Kayrros SAS.

В продължение на десетилетия вредните емисии от газопроводи, находища и преработвателни съоръжения убягваха от общественото внимание. Сега нова вълна от сателити, която използва инфрачервени камери за проследяване, разкриват, че все още има рутинно изпускане на метан в атмосферата въпреки наличните методи за ограничаване на емисиите с до 90%.

За да се оцени влиянието на метана върху климата, учените обикновено разглеждат еквивалента му във въглеродни емисии. Тъй като метанът се разгражда бързо след първите няколко десетилетия в атмосферата, въздействието му се проявява скоро след това, а ограничаването на емисиите му е един от най-лесните и евтини начини за забавяне на глобалното затопляне.

Оценката на германското правителство показва, че изтеклият газ ще има същото въздействие върху повишаването на температурите като приблизително 25,2 милиона тона въглероден диоксид през следващите две десетилетия. Въпреки че това въздействие може да е краткотрайно, има опасност то да предизвика непоправими щети чрез затоплянето, което допринася за топенето на ледени шапки и ледници и нарушава ключови водни цикли.

Две от трите изпускания на метан са станали факт в изключителната икономическа зона на Дания, като според властите емисиите са равни на около 32-процентен дял от отделяните парникови газове в страната в рамките на година. Датските власти посочиха в неделя, че вече няма течове по „Северен поток 1“ – ден, след като официални лица посочиха, че течовете по „Северен поток 2“ също са преустановени. Руската „Газпром“, която доставя природен газ по тръбите, потвърди в изявление в понеделник, че повечето течове са преустановени.

Ето няколко дейности, чиито емисии са сходни или сравними с течовете по „Северен поток“. Изчисленията не взимат предвид емисиите на въглероден диоксид от газа, ако е бил използван за генериране на топлина или мощност.

Електромобили

Електрическите превозни средства би трябвало да предотвратят изпускането на около 63,3 милиона тона емисии въглероден диоксид през тази година, показват данни на МАЕ, публикувани през 2021 г.

Един от начините да се разгледа краткосрочното въздействие върху климата от течовете по „Северен поток“ е, че те ефективно унищожават 40-процентен дял от този напредък.

Крипто

Добивът на биткойн генерира над 70 милиона тона въглероден диоксид на година според данни на Digiconimist. Количеството от цифровата валута, което може да бъде генерирано с електричество, произвеждащо 25,2 милиона тона въглероден диоксид, е приблизително 117 хиляди токени, посочва Алекс де Врис, основател на уебсайта.

Въглищна мина Hail Creek

Въглищната мина Hail Creek на Glencore е генерирала между 123 хиляди и 263 хиляди тона метан миналата година според изследователи от Нидерландския институт за космически изследвания SRON, които са анализирали сателитни данни. Краткосрочното въздействие на тези емисии се равнява на между 10,3 милиона и 22 милиона тона въглероден диоксид.

Говеждо

Около 480 милиона паунда говеждо биха произвели същия климатичен отпечатък като течовете по „Северен поток“, показват изчисления на неправителствения Фонд за защита на околната среда. Това е достатъчно количество, за да снабди Израел за една година.

Въглищни централи

Шест въглищни електроцентрали, работещи за една година, биха генерирали приблизително същото количество замърсяване на планетата като емисиите от "Северен поток", показват изчисления на EDF.

Автомобили с двигатели с вътрешно горене

Въздействието върху климата от течовете по "Северен поток" е еквивалентно на годишните емисии от 5,2 милиона автомобила в САЩ, според изчисление на Bloomberg, базирано на данни на Агенцията за опазване на околната среда относно ефективността на превозните средства.