Ефектът от паричната политика на Фед в Азия става все по-осезаем

През тази година доларът е поскъпнал с почти 20% спрямо йената, като същевременно е нараснал с близо 15% спрямо вона и с близо 9% спрямо юана.

11:00 | 14 септември 2022
Автор: Рут Карсън и Хойон Ким
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Паричните власти в Азия търсят мерки, с които да се противопоставят на поскъпващия долар и да ограничат загубите си, докато валутите в страните им се доближават до нива, които може да предизвикат и по-сериозни разпродажби, пишат Пишат Рут Карсън и Хойон Ким за Bloomberg.  

Във вторник длъжностни лица в Япония призоваха банките да зададат въпроса за нивата на йената, според вестник Nikkei, като се смята, че този ход ще бъде предвестник на намеса от властите. В същото време Китайската народна банка определи дневния референтен курс на юана на едно от най-високите нива в историята.  

Властите в Азия се изправят срещу трейдърите, които залагат, че регионалните валути ще продължат да поевтиняват спрямо долара поради агресивното затягане на политиката на Федералния резерв. Но изчерпването на чуждестранните резерви може да ограничи способността на централните банки да се борят срещу американската валута.

"Тук всичко зависи от крал долар - никой не може да ги победи в затягането на политиката, а те разполагат и с данните, които ги подкрепят", каза Еди Чун, стратег в Credit Agricole CIB в Хонконг. Политиците в Азия "действат, за да ограничат прекомерната волатилност на пазарите, тъй като валутните загуби спрямо долара се увеличават".

Корейският вон

Търговците въведоха вълна от поръчки за продажба на азиатски валути от развиващите се страни от самото начало на сесията в сряда, след като данните за инфлацията в САЩ във вторник надхвърлиха прогнозите и стимулираха залозите за повишаване на лихвите от страна на централната банка.

В рамките на няколко минути след отварянето на пазара вонът поевтиня с цели 1,6% до 1 395,55 за долар, което е най-големият спад от юни насам. Батът поевтиня с цели 1,3% до 36,739 за долар, а филипинското песо, индонезийската рупия и малайзийският рингит също отбелязаха спад.

"Наистина няма кой знае каква новина, освен да се купува долар, докато не настъпи фундаментална промяна в политическата позиция на централните банки спрямо Фед", заяви Ник Туидейл, главен изпълнителен директор за Азиатско-тихоокеанския регион на валутния брокер FP Markets в Сидни. "В момента никой не търгува в обратна посока."

Всички опции

С падането на валутите властите в региона бързо се намесиха. Японският министър на финансите Шуничи Сузуки заяви, че правителството не изключва варианти, включващи намеса на валутните пазари.

От името на финансовото министерство, Японската централна банка проведе проверка на курса, за да види ценовото предложение на йената спрямо долара, съобщи Nikkei. Този ход може да се тълкува като засилена вербална интервенция и помогна на йената да напредне с цели 0,7% спрямо долара и да се отдалечи от нивото 145 йени за долар.

"Макар че докладът за проверка на лихвените проценти вероятно е предвестник на действителна интервенция, малко вероятно е той да доведе до незабавни действия и представлява само изслушване и разширяване на вербалната интервенция", заяви Акира Морога, мениджър валутни продукти в Aozora Bank в Токио.

Заместник-министърът на финансите на Южна Корея Бан Ки-сун също проведе вътрешно заседание и поиска от длъжностните лица да наблюдават внимателно финансовите пазари. Но последните действия показват, че намесата на властите - вербална или друга - е дала ограничени резултати.

Йената достигна последователна серия от 24-годишни дъна, въпреки че японските официални лица многократно предупреждаваха срещу резки движения. По подобен начин вонът се отърси от заканите на политиците и спадна до най-слабото си ниво от 2009 г. насам.

Движения в Китай

Офшорният юан е на път да поевтинее за седми месец въпреки мерките на официалните лица за стабилизирането му, като се разреши на банките да държат по-малко чуждестранни валути в резерв. За разлика от него индийската рупия се възстанови от рекордно ниско ниво, след като ръководителят на централната банка Шактиканта Дас заяви, че властите търгуват на валутния пазар почти всеки ден.

През тази година доларът е поскъпнал с почти 20% спрямо йената, като същевременно е нараснал с близо 15% спрямо вона и с близо 9% спрямо юана.

"В цялата история на пазарите, както вербалните интервенции, така и валутните интервенции, в най-добрия случай са имали временно въздействие", каза Филип Макниколас, суверенен стратег за Азия в Robeco Group в Сингапур. "Фед може да продължи с настъпателната си реторика и ястребовите си ходове, а останалата част от света просто ще трябва да се справи с последиците от тях.