Нова нормалност разкъсва световната индустрия за чипове

Силните ще стават все по-силни, а по-слабите ще се борят за оцеляване

17:47 | 17 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Запасите от полупроводници са рекордно високи и е малко вероятно световният икономически спад да промени тази картина. Но все по-напрегнатата геополитическа обстановка и продължаващите търкания по веригата за доставки разделят най-големите от другите производители на полупроводници, което може да повлияе на това колко от тях ще оцелеят, пише Тим Кълпан в Bloomberg Opinion. 

Технологичната студена война между САЩ и Китай, която набра скорост при администрацията на Тръмп и се изостри от пандемията, пренастрои очакванията за това колко продукти трябва да се държат по рафтовете. Глобалният недостиг на някои чипове достигна своя връх през 2021 г., след като клиенти, сред които бяха и производителите на автомобили, намалиха поръчките, но едва няколко месеца по-късно изпитаха отчаяна нужда от тях. В същото време популярността на услугите за стрийминг на видео като Netflix Inc, които бяха принудени да разширят капацитета на сървърите си, и по-широкото използване на устройства от компании като Sony Group Corp. създадоха конкуренция за ограничения производствен капацитет.

Инвентарните дни, мярка за това колко време е необходимо за продажба и подмяна на складовите наличности, никога не са били по-високи в специализираните леярни за чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, United Microelectronics Corp. и Semiconductor Manufacturing International Corp. Тези три компании заемат първо, трето и пето място по пазарен дял в световен мащаб на производство по поръчка - на тях се падат 67% от общия дял. Данните от Samsung Electronics Co., втората по големина компания за производство на полупроводници, не са анализирани тук, тъй като компанията не предоставя данни за бизнеса си с чипове по поръчка. Данните за GlobalFoundries Inc., която е на четвърто място, са само отпреди две години.

Global Chip

Ако се задълбочим, ще видим, че производителите извън TSMC и вероятно Samsung все още поддържат по-големи запаси, тъй като продажбите се забавят. В края на юни складовите наличности на TSMC, на която се падат около 55% от пазара на чипове, се равняват на 40% от приходите за това тримесечие. Конкурентите ѝ заедно са имали 57%.

Global Chip

Въпреки че търсенето на полупроводници не е намаляло, то отслабва, тъй като потребителите затягат коланите си, а компаниите, включително Apple Inc. замразяват наемането на персонал или го съкращават. Производителите на чипове, които се фокусират основно върху по-стари технологии за масова употреба - като компоненти, използвани в смартфони, компютри и телевизори - отбелязват по-драстично забавяне. Лидерите в бранша TSMC и Samsung се радват на по-стабилни перспективи за своите услуги в областта на полупроводниците, тъй като могат да предложат на клиентите си превъзходни производствени процеси за приложения от по-висок клас, като изкуствен интелект и 5G мобилни комуникации. Това конкурентно предимство предлага по-голям финансов буфер, като намалява риска от поддържане на по-големи запаси.

Global Chip

Опасността за останалите играчи се облекчава от дългосрочните сделки за доставка, включително тези, които през последните години бяха публично оповестени от UMC и GlobalFoundries. Миналата седмица последната обяви нова сделка с Qualcomm Inc., която гарантира общо 7 млрд. долара приходи от калифорнийския дизайнер на чипове, използвани в смартфони, до 2028 г., което е малко повече от всички продажби на GlobalFoundries през миналата година. Въпреки че TSMC не е разкрила подобни споразумения, уверенията, че капацитетът ѝ ще намери купувачи, са донякъде заложени в бизнес модела на компанията и агресивните планове за разходи, като ръководството многократно заявява, че 100-те милиарда долара, които инвестира за три години, се основават на консултации с клиенти в очакване на техните нужди.

Global Chip

Редица нови политики, включително пакетът от разходи на Конгреса на САЩ на стойност 52 млрд. долара, имат за цел да улеснят и да направят по-евтино разширяването на капацитета в Америка и Европа. От това ще се възползват TSMC, Samsung, GlobalFoundries и новакът в областта на чиповете Intel Corp.

Въпреки това инвеститорите не са убедени, че всички тези разходи ще доведат до увеличаване на приходите. Повечето акции на компаниите за производството на чипове са поевтинели през последната година, дори и при продължаващ двуцифрен ръст на приходите, до голяма степен защото високият процент на разходите за нови съоръжения засилва опасенията, че капацитетът ще надхвърли търсенето, ако настъпи глобална рецесия. Това е основателно опасение, тъй като продажбите на полупроводници обикновено следват плътно макроикономическите показатели, като например ръста на брутния вътрешен продукт. Но новото нормално състояние - устойчив по-висок темп на натрупване на запаси - вероятно ще задълбочи и разделението между най-големите компании с по-добри технологии и другите производители на чипове, които са силно зависими от търсенето на масови продукти.

Тази променяща се обстановка вероятно ще означава, че силните ще стават все по-силни, а по-слабите ще се борят да оцелеят.