Фондовете се мръщят на златото, точно когато най-малко очакваме

Купчината злато, натрупано като убежище след инвазията в Украйна на 24 февруари, вече е изчерпана почти до нула

12:31 | 8 август 2022
Обновен: 15:30 | 8 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Златото, според легендите за финансовите пазари, е доста прост звяр. При цялата си сложност, в основата си това, което му харесва, е слаб долар, сътресения и по-ниски лихвени проценти. Спадът на зелените пари математически повишава цената на деноминираните в долари стоки. Сътресенията карат инвеститорите да се насочат към сигурни активи, сред които златото е с най-дългогодишна история. По-ниските лихвени проценти намаляват привлекателността на основния му конкурент като убежище - доходоносния държавен дълг, коментира Дейвид Фиклинг в рубриката Bloomberg Opinion.

Това прави активността на паричните мениджъри напоследък доста загадъчна. Изглежда, че животинският дух се завръща на финансовите пазари, намалявайки лихвените проценти и силата на долара, докато посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван заплашва да предизвика най-голямата геополитическа криза след нахлуването на Русия в Украйна. Самото злато поскъпна с 3,9% през последните три седмици, което е най-добрият му резултат от навечерието на войната в Москва през февруари - държи се до голяма степен така, както бихте очаквали.

Но фондовете не купуват. По данни от 2006 г. насам мениджърите на парични средства почти винаги са имали нетна дълга позиция в търгуваните в Чикаго фючърси и опции върху злато, като повече от тях са залагали на покачване на цените, отколкото на спад. Само през 37 седмици от общо 841 тази група е разчитала на слабост на златото - но именно това се случва през последните седмици. Към 26 юли нетното им позициониране беше късо с 10 474 договора, преди да се върне обратно до дълга позиция от 27 899 договора миналия вторник. Нетните къси позиции са се появявали само няколко пъти към края на 2015 г. и 2018 г. (и, за много кратко, в началото на 2016 г. и 2019 г.):

Gold 01

Едно от възможните обяснения би могло да бъде, че все по-голяма част от рисковите пари на пазарите на злато се насочват към частни ръце. Има още една група инвеститори, от които Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ събира данни, известна като "други отчетни лица". Подобно на мениджърите на пари, те правят макрозалози на злато, а не в бизнеса с физическия метал или търгуват със спредовете между цените купува и продава.

За разлика от тях те залагат собствените си пари, като семейни офиси, вътрешни хедж фондове или заможни частни клиенти. Те почти винаги са на дългата страна на търговията, а през последните две години се повишиха и заемат по-голям дял от дългите позиции, отколкото конвенционалните фондове за инвестиране на управлявани средства:

Gold 02

Това обаче не обяснява напълно ситуацията. Макар че "другите отчетни обекти" остават дълги, те също са свили нетните си позиции близо до най-слабо бичите си нива от началото на 2020 г. насам.

Притежаваните от борсово търгуваните фондове активи се движат в същата посока. Планината от злато, която инвеститорите в ETF натрупаха като хедж срещу несигурността след инвазията в Украйна, вече е ерозирала почти до нула:

Gold 03

Възможно е разминаването между позиционирането на инвеститорите и динамиката на цените да е свързано с поведението на купувачите на дребно. Обикновено бижутата представляват около половината от търсенето на злато и макар че в момента цените не са особено ниски, при положение че трилиони спестявания след Covid седят настрана, а инфлацията се приближава до двуцифрено число, те изглеждат все по-изгодни с всеки изминал ден. Акциите на Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd., хонконгска бижутерска компания с хиляди магазини в континентален Китай и приличен показател за разходите за скъпоценности в тази страна, в момента са близо до най-високите си нива от ноември насам.

Въпреки големите си заплати, мениджърите на макро хедж фондове нямат никакво постижение в прогнозирането на посоката на пазара. Ако бяхте закупили злато и го държахте 12 месеца през октомври 2018 г., когато тяхното позициониране беше най-краткото в историята, щяхте да получите възвръщаемост от 27%.

И все пак разминаването между високите нива на късия интерес и бичите ценови действия предполага, че нещо трябва да отстъпи. От една година насам дългогодишната и стабилна обратна корелация между златото и доходността на американските държавни ценни книжа се разпада. Ако тази връзка се върне към нещо подобно на нормалното, ще станем свидетели или на рязък спад на лихвените проценти, и на също толкова голям спад на жълтия метал.