Златото се оттласна от 11-месечно дъно за сметка на долара  

Златото отбелязва най-дългата негативна серия от 4 години насам

10:14 | 18 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото се отдели от 11-месечно дъно, а доларът отчита леко поевтиняване, след като трейдърите намалиха очакванията си за агресивно затягане на паричната политика от Федералния резерв и преоценяват перспективите за инфлацията, пише Bloomberg.

Кюлчетата завършиха миналата седмица със загуба за 5-та седмица поред, което е най-дългата подобна серия от близо 4 години. Инвеститорите продължават да предпочитат долара като актив убежище, а затягането на паричната политика натежава върху цената на благородния метал.

Очаква се Федералния резерв да увеличи лихвата със 75 базисни пункта за 2-ри месец поред на заседанието си по-късно през юли, като до скоро дори се говореше за повишение с цял процентен пункт. Инвеститорите се отказаха от залозите си за такова затягане след коментарите на някои официални лица като председателя на Фед Атланта Рафаел Бостик и Джеймс Булард от Сейнт Луис. Дългосрочните очаквания на потребителите за инфлацията също оказаха влияние и разсеяха някои опасения, че силния ценови натиск ще се запази в дългосрочен план. 

Данни от петък показаха, че продажбите на дребно в САЩ са надминали очакванията за юни и подчертаха устойчивостта на икономиката въпреки нарастването на разходите по заемите. Инвеститорите претеглят и обещанията на Китай да подкрепи растежа на икономиката. Независимо от всичко, перспективите за глобалната икономика остават неясни, а от Международния валутен фонд заявиха, че следващата при актуализация на перспективата за растеж ще има „значително“ понижение, защото възможностите на властимащите да се справят с рисковете бързо намаляват.

„Днес златото може да си поеме глътка въздух, поне за кратко, а но в общия случай цената му ще продължи да намалява,“ смята Йеп Джун Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte. “Възможно е да наблюдаваме някои признаци на свръх настъпателност в следващите месеци, за да може златото да възстанови част от доверието на инвеститорите”.

Цената на златото на спот пазара нарасна с 0,4% по време на азиатската сесия, а миналата седмица металът поевтиня под 1700 долара за тройунция за първи път от август. Среброто, платната и паладия също поскъпват.