Wall Street е далеч от дъното въпреки юлското рали

Скорошните ръстове на фондовата борса вероятно просто са част от по-широкия мечи пазар

20:00 | 6 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Фондовата борса се наслаждаваше на рали през последния месец, последвано от спокойно начало на август. Пазарите никога не се движат в перфектна права линия и продължителните разпродажби включват множество ободряващи ралита, пише Джон Оутърс за Bloomberg.

Има няколко случая, в които индексът S&P 500 се понижава със 7,5% в рамките на един календарен месец и се възстановява поне с толкова през следващия месец. Това не се случва често. Всъщност, това е едва шестото подобно събитие след Втората световна война. Другите стават факт през октомври 1974 г., октомври 2002 г., март 2009 г., януари 2019 г. и април 2020 г. Някои ще разпознаят в тези моменти известни възможности за покупка, когато пазарът е бил на или близо до голямо дъно. Средната възвръщаемост на S&P 500 12 месеца след тези промени е 30%.

Всяко едно от петте събития след 1974 г. става факт, след като Фед е преминал към агресивно понижаване на лихвените проценти. Това все още не се е случило сега и определено няма да се случи още известно време. В настоящото рали е включена голяма, наистина безпрецедентна увереност, че централната банка на САЩ скоро ще смени изцяло курса на политиката си.

Преждевременно ли е това? Лиза Шалет от Morgan Stanley Wealth Management смята така.

Тя се придържа към мнението, че току-що сме станали свидетели на рали в условията на мечи пазар, задвижено от инвеститорите, които „изглежда смятат, че инфлацията е победена и очакват Фед да започне да понижава лихвите през следващия март“.

Опасенията, че повишаването на лихвите ще тласне икономиката към рецесия ескалираха, след като Фед започна агресивно затягане на паричната политика в опит да овладее най-високата инфлация от четири десетилетия насам. Гуверньорът Джером Пауъл заяви, че неуспехът да се възстанови ценовата стабилност би бил „по-голяма грешка“, отколкото тласкането на САЩ към рецесия, която той продължава да твърди, че страната може да избегне.

Шалет смята, че ще има повече волатилност на американските пазари поради три причини.

Първо – политиката работи със закъснение, което инвеститорите изглежда пренебрегват. „Последствията от по-строгите финансови условия, по-високите лихвени проценти и намаляването на баланса все още са пред нас“, коментира експертът.

Второ – несигурността се повишава с липсата на последващи насоки от Фед. Това изисква по-високи рискови премии.

„Зависим от данните Фед предполага повече пазарна волатилност и изненади в двете посоки. Имайки предвид, че пълното влияние на политиките все още предстои да се разгърне, както и неяснотите по отношение на инфлацията, ликвидността, работните места и геополитиката, ние предпочитаме да изчакаме за по-широки рискови премии, които по-точно оценяват несигурността“, обяснява Шалет.

Трето – оценките на акциите в най-добрия случай са просто справедливи. Шалет изчислява, че рисковата премия за акции е около 300 базисни пункта спрямо средно 350 базисни пункта за последните 13 години. Като такава, тя очаква слаб растеж в краткосрочен план и „по-висока инфлация за по-дълго“.

Прогнозите за бъдещите печалби може да се понижат много спрямо настоящия пик, когато пазарът достигне приемливо дъно. Това все още не се е случило и процесът на понижаване изглежда току-що започнал.

Ниските стойности на съотношението цена/печалба обикновено се свързват с добри възможности за закупуване на акции спрямо облигации. Поглед 25 години назад при индекса S&P 500 показва обаче, че при всички предишни случаи възможностите идват при съотношение на цена/печалба под 15. Този път показателят се задържа на 16 и се повиши, въпреки че перспективите за печалбите, на които той се базира, изглеждат твърде високи за много хора. Освен това този път акциите не се представят много зле спрямо облигациите.

Важно е инвеститорите да имат едно наум. Нито една от предишните разпродажби на фондовия пазар от последните 100 години не е била предшествана от глобална пандемия или от отчаяните фискални и парични мерки на централната банка. Най-добре е да се работи с нагласата, че дъното все още не е достигнато.

Индикаторите за инфлацията

Има един много обещаващ показател, който става ясен в началото на месеца. Проучване на ISM Manufacturing за САЩ регулярно пита мениджърите относно цените, които плащат. Този показател надхвърли 90 пункта в даден момент миналата година, но след рязък и неочакван спад през миналия месец се върна на 60 пункта. Това е обнадеждаващо, защото измерителят е надежден индикатор за инфлацията при производствените цени.

Разбира се, случват се изненади, но е възможно инфлацията да се забави. Независимо дали защото търсенето е унищожено, или защото натискът по веригите на доставка намалява, има известно облекчение.

Междувременно има някои по-противоречиви сигнали от пазара на облигации. Кривата на доходността предполага нарастващи нагласи, че рецесията е неизбежна. Най-следеният измерител – кривата на доходността при 2-годишните и 10-годишните облигации, сега е най-дълбоко обърната от 16 години насам. Иначе казано – доходността по краткосрочните облигации надвишава тази по дългосрочните – което се случва само при очаквания икономиката рязко да се забави.

По-малко следен, но по-сигурен индикатор за рецесия, е доходността по 3-месечните и 10-годишните облигации. Кривата се обръща само когато краткосрочните лихвени проценти се покачат и забавянето на икономиката е наистина неизбежно. Двете се движеха в различни посоки през по-голямата част от последните 12 месеца, но сега тримесечната крива се изравни. Това е в рамките на 21 базисни точки от преобръщането.

Междувременно фючърсните цени на бензина се върнаха до нивата си от навечерието на инвазията на Русия в Украйна. Всичко това може да промени изчисленията на централните банкери. Цените на бензина са от голямо значение. Те се движат бързо и наистина могат да засегнат потребителите.

Някои индикатори

Някои индикатори за инфлацията в САЩ се охлаждат. Графика: Bloomberg 

Множество геополитически фактори ще помогнат да се определи дали цената на бензина ще остане толкова ниска, а по-евтиният газ не може да направи нищо по отношение на проблемите с нарастващите цени на наемите и стабилния ръст на цените в други части на икономиката. Възможно е обаче те да променят нагласите. Това е много далеч от сигурността, но както за биковете на фондовия пазар, така и за американските демократи, все пак е лъч надежда.