Антиукраинската реторика в руските медии спада, както при предната деескалация

След срещата със САЩ, в сряда Русия ще изложи исканията си за сигурност на срещата с НАТО

09:02 | 12 януари 2022
Обновен: 09:20 | 12 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато руският президент Владимир Путин събира войски близо до границата с Украйна и заплашва с действия, освен ако исканията му от Запада не бъдат изпълнени, a руски и американски представители обсъждаха ситуацията в Женева, в държавните медии на страната се появява потенциален положителен проблясък.

В дните преди срещите със САЩ в Женева и с НАТО в Брюксел тази седмица, медиите в Русия са странно мълчаливи по темата. 

Враждебното руско покритие на Украйна е намаляло от началото на декември, след рязък ръст през месеците преди това, според проучване на почти 19 милиона страници в руския домейн „.ru“ от Semantic Visions, базирана в Прага компания за анализ на данни, която предлага оценка на риска на корпорациите.

Моделът е почти идентичен със случилото се през пролетта на 2021 г. В този случай негативните настроения на руските медии към Украйна достигнаха своя връх малко преди правителството да обяви в края на април, че прекратява поредното голямо натрупване на сили.

Това се случи, след като САЩ предложиха на Путин лична среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън в Женева (в крайна сметка те се срещнаха през юни). Сега има подновени дипломатически разговори между представители на САЩ и Русия, отново в Женева, последвани от други дискусии, включително заседание на Съвета НАТО-Русия. Намалянето на риториката в държавните медии може да бъде ход, за да се види дали подобни разговори дават плод.

russian media

Такъв спад нямаше през 2014 г., когато Русия анексира Крим. 

„Като майстор на стратегията „ескалиране за деескалация“, Путин с нетърпение очаква да бъде похвален като миротворец“, каза главният изпълнителен директор на Semantic Visions Франк Врабел. „Нашите данни показват, че той отново играе опасна игра на котка и мишка със Запада."

Медийните настроения са склонни да са изключително крайни преди война и често са манипулирани от правителствата, за да подготвят населението за конфликт. Изследвания показват как медиите са били използвани за разпалване на войни, включително в бивша Югославия и Руанда.

И все пак отразяването на новините е само един индикатор сред многото, докато разузнавателните агенции, дипломатите и други се стремят да анализират истинските цели и намерения на Кремъл.

Не е ясно доколко руските новинарски организации – да не говорим за по-малко формални издания сред 24 000 източника, събрани от Semantic Visions – отразяват мисленето на Путин. Ако медийните настроения наистина предвещават политиката на Кремъл, това отнема повече време от миналия април.

По-подробни доказателства, като оценки на разузнаването за натрупването на руска техника и войски, предполагат, че рискът от конфликт остава.

Американските дипломати са все по-загрижени за пречките пред преговорите, след като Кремъл публикува широките си искания за ограничаване на членството и разполагането на НАТО.

russian media

Едно притеснение е, че дипломатическите усилия за предотвратяване на войната вероятно няма да дойдат бързо, според Майкъл Кофман, изследователски директор в Програмата за руски изследвания в CNA, мозъчен тръст, базиран в Арлингтън, Вирджиния. Голям брой войски и тяхното оборудване могат да се държат на терен най-много няколко месеца, докато преговорите за европейски проект за сигурност могат да отнеме години, каза той.

Semantic Visions е изследвала материал за периода от 12 месеца до 5 януари. Той включва новинарски блогове, както и информация от правителствени, фирмени и академични уебсайтове. Не включва съдържание в социалните мрежи. 

Русия ще изложи искания за сигурност на срещата на НАТО

Русия е готова да изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа на 30-те съюзници на НАТО в сряда, след интензивни разговори със Съединените щати в Женева, които показаха, че двете страни трябва да преодолеят големи различия.

Съветът НАТО-Русия в щаба на съюзниците в Брюксел е част от по-широко усилие за успокояване на най-лошото напрежение между Изтока и Запада след Студената война, предизвикано предимно от конфронтацията около Украйна.

Дипломати от НАТО казват, че западният алианс е готов да преговаря с Москва за увеличаване на откритостта по отношение на военните учения и за избягване на случайни сблъсъци, които могат да предизвикат конфликт, както и контрол върху въоръженията по отношение на ракетите в Европа.

Но съюзниците от НАТО твърдят, че много от исканията на Русия, изложени в два проекта на договора през декември, са неприемливи, включително призивите за намаляване на дейностите на алианса до нивата от 90-те години на миналия век и обещания да не приемат нови членове.

„Нека бъдем ясни: руските действия ускориха тази криза. Ние сме ангажирани да използваме дипломация, за да деескалираме ситуацията“, каза пред репортери във вторник вечерта пратеникът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, предаде "Ройтерс".

„Искаме да видим... Русия да изтегля назад своите сили“, каза тя за 100 000 руски войници, разположени близо до Украйна.

Обуздавайки разширяването на НАТО на изток в старата си съветска сфера на влияние, Кремъл вижда възпиращите средства и военната модернизация на алианса, ръководен от САЩ, като заплаха.

Във вторник Русия проведе учения с бойни стрелби с войски и танкове близо до украинската граница, като същевременно изказваше мрачни перспективи за повече преговори със Съединените щати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще ръководи разговорите в сряда от 09:00 GMT с 30-те посланици на алианса и руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Очаква се съюзниците да изразят загриженост относно това, което според тях са тайни и кибер атаки, както и изборна намеса, срещу Европейския съюз и Съединените щати.

Русия отрича каквито и да било нарушения.